K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
2019. szeptember 7. - Röviden
koronazasipalast_1.jpg,

Üvegbe foglalt magyar szentségek – Ünnepi kiállítás a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Nagy Csaba lantművész klasszikus dallamokat megszólaltató lírai bevezetőjével vette kezdetét Szent István ünnepén a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény ünnepi kiállításának megnyitása a veszprémi várban, a Tejfalussy kanonoki házban.
tovább »
2019. augusztus 13. - Értékeink-örökségünk
aharomszentanyaanna-maria-erzsebet-legregebbisztanna-abrazolas8szazad-roma.jpg, A három Szent Anya (Anna, Mária, Erzsébet) - legrégebbi Szt Anna-ábrázolás (8. század, Róma)
A három Szent Anya (Anna, Mária, Erzsébet) - legrégebbi Szt Anna-ábrázolás (8. század, Róma)
Szent Annáról a legenda és a művészetek nyelvén
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Július 26-a a katolikus naptárban Szent Anna és férje, Szent Joachim ünnepnapja, személyükben a Boldogságos Szűz Mária szüleire, illetve Jézus Krisztus nagyszüleire emlékezünk minden évben. Az Anna név jelentése a héberben ’kegyelemmel áldott’, Joachimé pedig ’Isten megvigasztal’.
tovább »
2019. június 3. - Értékeink-örökségünk
matraverebely-szentkut-kegyszobor.jpg, Mátraverebély-Szentkút - kegyszobor
Mátraverebély-Szentkút - kegyszobor
Múzeumi hírmozaik 2019. június
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Szentkúti Szűzanya öltözetei – Kántor- és zarándokkönyv Kalocsán – Görögkatolikus múzeum Nyíregyházán – Nagy Gáspár-emlékév
tovább »
2019. május 13. - Röviden
barokk-palyazat-ersekipalota.jpg,

BAROKK ÉPÍTÉSZET VESZPRÉMBEN Képző- és fotóművészeti pályázat
A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
Barokk építészet Veszprémben címmel képző- és fotóművészet kategóriában 2019 áprilisában pályázatot hirdetett. Ceruzarajz, akvarell, tempera, akril, pasztell, valamint fekete-fehér és színes fotó műfajban lehetett benyújtani alkotásokat. A pályázatokat a háromtagú szakmai zsűri elnöke, Kádár Tibor festőművész 2019. május 12-én, a Gizella Napok programsorozat keretében értékelte. A zsűri elnöke nyújtotta át a díjakat.
tovább »
Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet a veszprémi várban – A Gizella Napok ünnepélyes megnyitója
2019. május 11. - Értékeink-örökségünk
dsc7219.jpg,

Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet a veszprémi várban – A Gizella Napok ünnepélyes megnyitója
^ További képekért
kattintson a fotóra!
II.rész
 
Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet a veszprémi várban – A Gizella Napok ünnepélyes megnyitója
2019. május 11. - Értékeink-örökségünk
dsc2073.jpg,

Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet a veszprémi várban – A Gizella Napok ünnepélyes megnyitója
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Claudio Monteverdi Adoramus te, Christe (Imádunk Téged, Krisztus…) című műve vezette be a 28. Gizella Napok programsorozat és a Gizella Gyűjtemény Nápolytól Velencéig című barokk kiállításának ünnepélyes megnyitóját a veszprémi érseki palotában, 2019. május 7-én az Orlando Énekegyüttes előadásában, Vikman Pál karnagy művészeti vezetésével. A hagyomány jegyében a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény reprezentatív új kiállítással készült idén is az államalapító, egyházszervező királyunk, Szent István hitvesének, Boldog Gizella királynénak névünnepével kezdődő kulturális és lelkiségi programokban gazdag rendezvénysorozat megnyitására. Ezúttal Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada (17‒18. század) címmel nyílt meg az ünnepi tárlat az érseki palotában és a Tejfalussy kanonoki házban.
A megnyitón Udvarhelyi Erzsébet, a Gyűjtemény igazgatója a köszöntő szavak után szólt a kiállításon látható alkotásokról, azok unikális értékeiről. Ezúttal zömében a Gyűjtemény tulajdonában lévő gazdag 17‒18. századi itáliai barokk grafikai és festészeti anyagból állították össze a tárlatot. A Gyűjtemény itáliai barokk grafikai és festészeti anyaga először kerülhet a látogatók elé kiállítás formájában, restaurált állapotban.

Négy kiemelkedő itáliai központ ‒ Róma, a Nápolyi Királyság, Bologna és a Velencei Köztársaság ‒ festészete köré csoportosítva tekinthetjük meg a kiállítást. A Gizella Gyűjtemény 17‒18. századi itáliai barokk grafikai és festészeti anyaga mellett válogatás látható a budapesti Szépművészeti Múzeum, az egri Dobó István Vármúzeum, az esztergomi Keresztény Múzeum és a Budavári Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteménye, valamint a Budapesti Történeti Múzeum gazdag itáliai barokk festészeti gyűjteményéből. Az esztergomi Keresztény Múzeumból Antiveduto Gramatica és Paolo Fignolio alkotásait láthatjuk, a Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtárának gyűjteményéből Andrea Pozzónak a budavári jezsuita templom számára készített oltárképében gyönyörködhetünk. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből a bolognai Guido Reni és Bertuzzi, valamint a velencei Carpioni alkotásai láthatók. A Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteményéből egy kőre festett olajfestmény, egy Angyali üdvözlet témájú ábrázolás gazdagítja a kiállítás velencei tematikai egységét. Az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből a nápolyi Jusepe de Ribera és a velencei Sebastiano Ricci köréhez kapcsolható festmény látható. A Gizella Gyűjtemény gazdag grafikai anyaga mellett ‒ a római Giuseppe Vasi, a velencei Carlo Orsolini, etc. ‒ betekintést nyerhetünk a Gyűjtemény itáliai barokk festészeti anyagába is, közöttük a nápolyi Luca Giordano és Solimena, a velencei Piazzetta műhelyébe, valamint római caravaggista alkotók remekműveit tekinthetjük meg. Udvarhelyi Erzsébet igazgató, a kiállítás egyik kurátora megköszönte a kölcsönző múzeumoknak, hogy gazdag itáliai anyagukból a felsorolt alkotásokat a Gyűjtemény kiállításán bemutathatják.
Köszönetet mondott a kiállítás megalkotásában Koltai Györgynek a belsőépítészeti és a kivitelezési munkáért. Dobos Zsuzsanna művészettörténésznek, a kiállítás szakmai lektorának saját itáliai gyűjteményi anyaguk értékelésében, valamint Eisler János és Matits Ferenc művészettörténészeknek. Megköszönte a Pazirik Informatikai Kft.-nek a grafikai tervezési munkát, valamint a Drava-Dekor Kft.-nek a grafikai munka kivitelezését.

A négy meghatározó itáliai központ mellett megismerkedhetünk a kor kiemelkedő művészegyéniségeivel és remekműveikkel. Pietro da Cortona érett barokk művészetén át betekintést nyerhetünk a Rómában élő francia mesterek munkáiba és római vedutákat is láthatunk. Az igazgatónő a nápolyi tematika keretében bemutatott festményekről kiemelte, hogy Nápolyban a spanyol ízléssel, a túldíszítettséggel, a drámaisággal, az érzelmességgel és a rendkívüli népi vallásossággal és szenvedélyes alkotóival ismerkedhetünk meg. Bolognába érkezve a Carracci-fivérek akadémizmusát tanulmányozhatjuk. Végül a velencei vedutafestőkkel ismerkedhetünk meg és a 18. század kiemelkedő velencei alkotójával, Giovanni Battista Tiepolóval.

A kiállítás a Gizella Gyűjtemény püspöki műgyűjteményeinek értékes darabjait mutatja be, közöttük Bánáss László püspök barokk festészeti műgyűjteményét, amely Széchényi Miklós nagyváradi püspök műgyűjteményéből került a veszprémi diplomata püspök tulajdonába. Ezen értékes püspöki gyűjteményi darabok között tartunk számon egy Assisi Szent Ferenc-ábrázolást, amely mind a mai napig ismeretlen volt a nagyközönség előtt. A Gyűjtemény másik nagy büszkesége szintén egy római caravaggista alkotóhoz kapcsolódik: a szentírásfordító Szent Jeromost ábrázolja dolgozószobájában. A nápolyi alkotók között kapott helyett szintén az egykori Széchényi Miklós-műgyűjteményből származó, Luca Giordano köréhez tartozó festmény, amelynek témája: Irén és szolgálója Szent Sebestyént ápolja. A velencei Piazzetta apostolokat ábrázoló sorozata Marco Pitteri rézmetsző közvetítésével jutott el ahhoz a velencei alkotóhoz, aki megfestette a 12 apostolt ábrázoló olajképet. Az érseki palotában a római és a nápolyi barokk képek, míg a Tejfalussy-házban a bolognai és velencei alkotók remekművei tekinthetők meg.

A megnyitóünnepségen Márfi Gyula veszprémi érsek úr köszöntötte az egybegyűlteket. A főpásztor kiemelte, hogy a kiállítás gyönyörű, a kiállított képeket összeköti, hogy keresztény érzület jellemzi őket, vallásos áhítatot sugároznak. Az a keresztény szellemiség hatja át a tárlatot, amelynek most Európa bizonyos részein sajnos nincs becsülete. Hogy a Notre Dame leégett, az szimbolikus esemény is, mutatott rá, kifejezi Nyugat-Európa jelenlegi állapotát, azt, hogy Európa miként viszonyul saját keresztény gyökereihez, saját keresztény értékeihez. Európát ma nem érdeklik a keresztény gyökerek, mondta, ezért nekünk tudatosítanunk kell magunkban, hogy keresztények vagyunk, amelyhez e most nyíló kiállítás is hozzájárul, segíthet gyökereinkhez visszatalálni.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszönetet mondott Márfi Gyula érsek úrnak, hogy immár évek óta az érseki palotában és a Tejfalussy-házban kerülhet sor a Gyűjtemény szervezésében a Gizella Napok ünnepélyes megnyitására. Hangsúlyozta: az idei az első olyan programsorozat, amit abban a tudatban szervezhetnek meg, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz Veszprém. Majd rámutatott: a Gizella Napokon a város gazdag történelmi múltját és ezzel párhuzamosan pezsgő kulturális jelenét ünnepli a város, s ezúttal az említettek alapján a rendezvénysorozat a jövő ünneplésére is lehetőséget ad. Fogalmazhatunk úgy, fűzte hozzá, hogy Szent István hitveseként 1000 környékén Gizella királyné hozta be Európát Veszprémbe. Ez sorsfordító pillanat volt a magyarság életében. A város másik életmentő pillanata volt, amikor a 18. században Volkra Ottó püspök Veszprém (lakosságának lélekszáma a reformáció miatt radikálisan csökkent, a városnak már-már a léte forgott kockán) püspöki székébe nyert kinevezést, s intézkedése révén érkezhettek meg a városba a piarista szerzetesek, akik jövőteremtő szándékkal iskolát alapítottak. A 21. század formálása most a mi felelősségünk, történelmi feladatunk, fűzte hozzá a polgármester. Ehhez fontos bíztatás, hogy Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. „Akkor leszünk továbbra is sikeresek, ha arra a gazdag történelmi tapasztalatra, történelmi múltra alapozzuk a jövőnket, amely mindig is jellemezte ezt a várost. Szeretnénk Európától tanulni, de példát is szeretnénk adni életünkkel” – fogalmazott zárásként a megtisztelő cím elnyeréséről Porga Gyula polgármester.

Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével és megnyitó beszédet mondott Dott. Gian Luca Borghese történész, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója is, aki kedvesen, tört magyar szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket, majd kifejezte ámulatát a gyönyörű barokk térben, az érseki palota korhű dísztermében tartott felemelő ünnepség iránt. Hangsúlyozta, hogy a kiállítás jó alkalom az olasz‒magyar kapcsolatok, de egyúttal az európai‒magyar kapcsolatok ápolására is. Kiemelte a nagy itáliai barokk központokat, hangsúlyozta a Szicíliai Királyság egykori fő- és koronázó városának, Palermónak az itáliai barokk művészetben elfoglalt szerepét, emellett köszönetet mondott a Gyűjteménynek a reprezentatív kiállítás megszervezésért.

Végül professzor emerita Prokopp Mária, az ELTE művészettörténésze, egyetemi tanára tartott szakmai megnyitót a tárlatról. Bevezetőjében kiemelte Boldog Gizella királyné szerepét a magyarság, a magyar kereszténység történetében. Gizella fiatal leányként eljött hitvesével idegenbe, hogy magyar anya lehessen, férje oldalán részt vett a kereszténység megszervezésében, egyházi szolgálataival a kereszténységet terjesztette. Fogalmazhatunk úgy, hogy a „magyarok édesanyja” lett, s példakép lehet számunkra napjainkban is. A kiállítás képei a bibliai jelenetek megformálása mellett a természet szeretetéről is tanúskodnak, s tekintetünket a mindenség Alkotójára emelik a „sursum corda” szellemiségének jegyében, mutatott rá. A barokk stílusirányzat is egyfajta újjászületés-élménnyel ajándékozta meg a világot, s ezáltal üzen korunknak is. A vérszerződés eseményét idézve kiemelte a hét vezér összefogását, amelyről példát vehetne napjaink magyarsága is, hiszen az újjászületés alapja, hogy egységben kell maradni, nem szabad a nemzet közösségének egymástól elszakadnia. Az érseki palota Johann Cymbal mennyezetfreskóira mutatva kiemelte a barokk architektúrafestészet jelentőségét, amely a hívő ember istenkapcsolatát, Istenhez törekvését mélyítette el, a valóságos tér és a mennyei szféra közti határvonal eltüntetésével.
A Gizella Napok ünnepélyes megnyitója az Orlando Énekegyüttes Monteverdi-hangversenyével zárult. Orgonán közreműködött Major László. Az Énekegyüttes művészeti vezetője Vikman Pál karnagy.
A kiállítás 2019. december 31-ig, két helyszínen, a veszprémi érseki palotában és a Tejfalussy kanonoki házban látogatható.

Toldi Éva


BOLDOG GIZELLA FŐEGYHÁZMEGYEI GYŰJTEMÉNY
8200 Veszprém, Vár u. 35. | +36 88 426 095 | info.boldoggizella@gmail.com |
gizellagyujtemeny.hu facebook.com/gizellagyujtemeny

 
2019. április 3. - Röviden
7ohfbyxemqi6rn2zhwekltu6de.jpg, Woodrow Wilson
Woodrow Wilson
Háború és békevágy I. – Tavaszi filmklub az első világháborút lezáró Párizs környéki békediktátumok 100. évfordulóján
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Idén tavasszal is jubileumi vonatkozású filmklubot szervez a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény március 29-től június 4-ig, Az első világháborút lezáró Párizs környéki békediktátumok 1919‒1920. Trianon: a történelmi Magyarország vége címmel.

tovább »
2019. március 18. - Értékeink-örökségünk
49641895kuldkek.jpg,

Az Anyaszék szíve – Könyvbemutató Veszprémben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
„Oh, Szent László, édesatyánk, nyújtsad szent oltalmadat, / Hogy ellenség jöjjön reánk, ne engedd fiaidat…” – csendült a lovagkirályt idéző népének annak a veszprémi ünnepi eseménynek a prológusában, amely az Udvarhelyszék területén lévő hét középkori székely templom falképeit bemutató, fotókkal gazdagon díszített kötet bemutatására szerveződött.
tovább »
2019. március 4. - Röviden
azositemeteesibarka.jpg, Az ősi temetési bárka
Az ősi temetési bárka
Múzeumi hírmozaik 2019. február
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Egyedülálló lelet a gízai piramisok közelében

Ritka leletre bukkantak – egy 4500 éves bárkára – cseh régészek Egyiptomban, a gízai piramisok közelében egy Kairó melletti sírfeltáráson. A szakértők szerint a lelet alapvetően új ismeretekkel szolgál a piramisok korának csónaképítési technikájáról.
tovább »
Múzeumi hírmozaik – 2019 január
2019. január 30. - Értékeink-örökségünk
prokoppeteremlektablajacsepelen.jpg,

Múzeumi hírmozaik – 2019 január
^ További képekért
kattintson a fotóra!
„A magyar szabadság őrvárosa”

Nagyszabású rendezvénysorozat vette kezdetét január 6-án Debrecenben A szabadság fővárosa címmel, emlékezve és emlékeztetve arra, hogy 170 évvel ezelőtt fél éven át Debrecen volt a magyar nemzet fővárosa, amikor Kossuth Lajos híres kiáltványában „a magyar szabadság őrvárosának” nyilvánította.

A jeles évforduló alkalmából az eseménysorozat első programjaként – a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából – a városba érkezett a magyar Szent Korona hiteles másolata, amelyet a Déri Múzeum kupolatermében helyeztek el, ahol egy időszaki kiállításon A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című tárlaton Kossuth Lajos említett kiáltványát is kiállították. Ebben Kossuth lelkesen ír a magyar szabadság kivívásáról, hangsúlyozva ebben a város szerepét: „Debreczen azon szikla, mellyre fogja építeni Isten a magyar szabadság szentegyházát, mellyen diadalmaskodni a pokol kapui soha sem fognak. Ime én a nemzet nevében Debreczen városát, a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatom...”

A tárlaton olyan műtárgyakat is bemutatnak, melyeket eddig nem láthatott a nagyközönség: emlékvereteket, érmeket, fém- és papírpénzeket, iratokat, nyomtatványokat, kinevezéseket, eredeti kéziratokat, fényképeket levelezőlapokat, metszeteket, valamint Kossuthnak 1848 előtt, a szabadságharc alatt, majd az emigráció hosszú évtizedei során írt fontos hivatalos és magánjellegű iratait. A kiállítás március 3-ig látogatható.

A száz éve született Prokop Péterre emlékeztek

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és alkotott. Az otthon falait a művész közel kétszázötven festménye, grafikai alkotása díszíti, kápolnájában pedig míves keresztútja látható.

Az ünnepi megemlékezés a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata fenntartásában működő otthon kápolnájában kezdődött, ahol Michael August Blume apostoli nuncius mondott imát a mintegy negyven évig Rómában emigrációban élő 2003-ban elhunyt Prokop Péter lelki üdvéért, akivel közeli, testvéri ismeretségben állott. Prokopp Mária művészettörténész méltatta a festőművész munkásságát, s a megemlékezésen bemutatták a Prokop Péter 100 – Emlékezések könyve című kötetet is, amely a csepeli önkormányzat gondozásában jelent meg, s benne mintegy hatvan egyházi személy, művész, író, kritikus és tisztelő gondolatai nyomán rajzolódik ki az 1919. január 6-án Kalocsán született pap, író, festő alakja. S hogy az olvasó saját képet is alkothasson a mesterről, százhatvan festménye is bekerült a könyvbe. Ezek mindegyike a Szent József Otthonban megtalálható eredetiben, ismertette a kötet három szerkesztője, Erdei Kvasznay Éva, Feledy Balázs és Prokopp Mária. A kötetbemutatón hangot kapott, hogy Prokopp Péter a 20. század egyik legkiválóbb alkotója volt, de sajnos hivatalos elismertsége elmaradt. Feledy Balázs művészeti író a művész emlékezetes gondolatait idézte: „egy vérbeli alkotó számára az alkotás mindig vallásos aktus is”. Végszóként pedig elmondta: Réti György italianista, nyugalmazott diplomata, történész szándéka, hogy kezdeményezi Prokop Péter szentté avatását.

Emlékérem Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére

Szent Piroska, Szent László király lánya, illetve Komnénosz János bizánci császár felesége (aki a bizánciaktól a „béke”, „békesség” jelentésű Eiréné nevet kapta) tiszteletére 50 000 Ft névértékű arany és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsátanak ki, jelentette be nemrég a Magyar Nemzeti Bank. Az érem az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat második tagja, a 2017-ben megjelent Szent Margit-emlékérmet követi. Az emlékpénzeket Király Fanni ötvösművész tervezte; elsődleges szerepük az ismeretterjesztés és a megemlékezés, áll a tájékoztatásban.

A jegybank az érmével nemzeti történelmünk egyik kiemelkedő, bár méltatlanul kevéssé ismert szentje előtt tiszteleg. Az arany és a színesfém változatú emlékérmék motívumválasztásukkal hiteles képet adnak Árpád-házi Szent Piroskáról, életútjáról. Az előoldalon központi motívumaként a szent által alapított, konstantinápolyi Pantokrátor-kolostor látható, a hátlapon pedig Szent Piroska félalakos ábrázolása, kezében a kolostor alapító okiratával. Ezt az érmeoldalt az isztambuli Hagia Sophiában található mozaik alapján mintázták meg, melyet Szent Piroska egyetlen hiteles ábrázolásaként tartanak számon.

Restaurálták a belvárosi templom Mátyás-oratóriumát

Befejeződött a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom 15. századi Mátyás-oratóriumának (kegyúri imatermének) restaurálása. A szűk lépcsőn megközelíthető kis emeleti tér felújítása és az eredeti, reneszánsz kori falfestés feltárása 16 hónapig tartott. A királyi oratórium az egyetlen olyan terem Budapesten, ahol ilyen nagy területen, közel 180 négyzetméternyi falfelületen megmaradt az eredeti, rózsaszín-fehér-okker összetételű Mátyás-korabeli színező falfestés. A falon feltártak továbbá egy latin betűs török kori feliratot és több ábrát, például egy néhány centiméteres, kitárt karú alakot a fején töviskoronával, amely feltételezhetően korabeli Jézus-ábrázolás lehetett.

Bár írott dokumentum nincs arról, hogy Mátyás király a belvárosi templomban vagy bármely más templomban járt volna, ugyanakkor – tekintve hogy ez a templom volt a város fő temploma, és a király sokszor tartózkodott Pesten, illetve Budán jelentős egyházi ünnepek idején – nagyon valószínű, hogy használta az oratóriumot.

Az újraálmodott Róma – a Győri Corvina

A látogatók különlegesen értékes kiadványt tekinthetnek meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Levél- és Könyvtár gyűjteményében tavaly december óta, egy corvina hasonmáskiadását, annak teljes szövegű fordításával. Flavius Bondus „Az újraálmodott Róma - Roma Instaurata” című műve Győri Corvina néven is ismert.

A kódex és díszes iniciáléi, valamint a Mátyás király címerével ellátott fehér borító Firenzében készült 1467-ben. A mű másolója Petrus Cennius firenzei könyvmásoló és címfestő volt. Valószínűleg saját kezűleg ő díszítette a címlapot is reneszánsz indafonatos ornamentikával. A corvinák közül nyolcat tekintenek az ő munkájának. A Győri Corvina fehér pergamenre íródott, ami az idők folyamán elszíneződött. A kódexet eredetileg Firenzében kötötték be, majd Budán, Ragusianus mester műhelyében helyezték díszesebb, vörös alapon kevés aranyozással ellátott kötésbe. A lapszéli bejegyzés, amely Vitéz János írása, piros tintával íródott. Ez tulajdonképpen egy sorszámozott jegyzék arról, amit az oldalon olvashatunk. A Győri Corvinából egyetlen példány maradt fenn, melyet a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár őriz.

Flavius Blondus műve az európai kultúrtörténet egyik különlegessége, melyben a szerző összeköti az európai kultúra csomópontjait az ókori gyökerektől saját, a reneszánszban megújuló korával. A mű megjelenése hatással volt a magyarországi kultúrára is. Az addig figyelemre sem méltatott ókori romok itt is az érdeklődés középpontjába kerültek. Felméréseket végeztek Aquincum emlékeiről, rajzok, látképek, feljegyzések készültek a maradványokról.

Összeállította: Toldi Éva

Forrás: Déri Múzeum (Debrecen), Magyar Kurír, MTI
 
2019. január 30. - Értékeink-örökségünk
nagygaspar1949-2007.jpg, Nagy Gáspár (1949–2007)
Nagy Gáspár (1949–2007)
2019 – Nagy Gáspár-emlékév
^ További képekért
kattintson a fotóra!
„–...kívül és belül: / poklosan örvényült, háborult világ, / de a remény sohasem meghaló, / ha minden utolsó szalmaszál/ ABBÓL A JÁSZOLBÓL VALÓ!” – ezen szavakkal ad mindannyiunknak az ismeretlen jövőbe indító bíztatást ma is Nagy Gáspár, aki mélyből fakadó hittel, felelősségtudattól áthatott, igazságot kimondó, nemzeti lelkiismeretvizsgálatra késztető verseivel tudott „szabadítót mondani” az ezredforduló magyarságának.
tovább »
2018. december 4. - Értékeink-örökségünk
abnsztimre-csonkaibolya.jpg, Szent Imre.Csonka Ibolya alkotás.
Szent Imre.Csonka Ibolya alkotás.
Novemberi szentjeink
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Szent Erzsébet és Szent Imre

Sík Sándor írja Szent magyarság című elmélkedéssorozatában:
„Ha lelki szemeinket kinyitjuk, egy győzelmes sereg sokaságát látjuk felsorakozni, végeláthatatlan sorát azoknak, akik mind az Istenből származtak és akik mind meggyőzték a világot: ők a szentek, a szentek csodálatos tábora… A szentek és boldogok centrumában mindig ott áll Jézus. Mind hozzá akarnak hasonlítani. Ők a győztesek, akik az emberi természetet legyőzték és ugyanakkor megdicsőítették.”
tovább »
Biblia Sacra Két 17. századi német reneszánsz kötésű Biblia restaurálása
2018. november 7. - Értékeink-örökségünk
4498965413184910916202585995926399943180288o.jpg,

Biblia Sacra Két 17. századi német reneszánsz kötésű Biblia restaurálása
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Könyvrestaurátori előadás a veszprémi érseki palotában

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Állományvédelmi Osztálya több éve végez papír- és könyvrestaurálási munkákat a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény számára. A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018. évi programsorozata keretében Nemes L. Ágnes nemrég beszámolt legutóbbi munkájáról, két 17. századi német reneszánsz kötésű Biblia restaurálásának műhelytitkairól. A nemes kiadványok a közelmúltban kerültek a Gyűjtemény tulajdonába. Az egyik Szent Biblia (Biblia Sacra) – címfelirata szerint V. Sixtus pápa jóváhagyásával és VIII. Kelemen pápa kiadási engedélyével – 1688-ban jelent meg Velencében, a másik Bibliát 1685-ben Mainz-ban adták ki.

Nemes L. Ágnes a veszprémi érseki palota díszebédlőjében 2018. október 16-án tartott vetített képes előadásában bemutatta az ún. német reneszánsz könyvkötés típus jellegzetességeit, valamint ismertette a két Biblia restaurálásának folyamatát és végül beszélt a Magyar Nemzeti Levéltár Állományvédelmi Osztályának működéséről.

A német reneszánsz könyvkötés típus jellegzetessége a bőrkötés (többnyire fehér disznóbőrkötés), amelynek elő- és háttábláját görgetőkkel és nyomóformákkal díszítették, azaz nyomták a bőrbe, általában háromsoros formában. E kötéstípust az 1500-as évektől egészen az 1800-as évekig alkalmazták. A díszítőformák elhelyezése a most restaurált két könyvnél hasonló, mondta, mindkettő ún. vaknyomással készült, azaz nem használtak festést, aranyozást hozzá. A könyvborítón található festés, aranyozás mindig a tulajdonos monogramját vagy a tulajdonba vétel dátumát jelölte meg. A könyvek gerincén díszítést nem alkalmaztak. A kötésbordák (a bordazsinegek) közötti területet üresen hagyták. A bordákat később csontozással simították és erősítették meg. A könyv bőrborítólapjait egy fatáblára dolgozták rá, kialakítva rajta a csatok helyét is. A csatokat általában valamilyen ötvösműhely készítette és vándorkereskedőktől vásárolták a könyvkötők. A most restaurált könyvekből a csatok hiányoztak, helyükre új csatokat készíttetett Nemes L. Ágnes, az Országos Széchényi Könyvtár restaurátorával, Tóth Zsuzsannával, akinek ez a szakterülete régóta.

Az 1685. évben megjelent Biblia erősen megrongálódott az idők folyamán, nagy rovarfertőzést mutattak a lapjai.
A másik Biblián látszott, hogy már korábban restaurálták, mivel egy 20. századi bejegyzéssel ellátott előzéket tettek a könyvbe.

Végezetül a Magyar Nemzeti Levéltár múltjából felelevenítette azt a tragikus eseményt, melynek során 1956-ban súlyos tűz pusztított az épületben, a tüzet három hétig nem tudták egészen lokalizálni. Ennek során három raktárszint pusztult el és sok-sok irat, könyv vált a tűz martalékává. Az oltáshoz vizet használtak, így nemcsak hogy megégtek az iratok, hanem át is nedvesedtek. Ennek nyomán alakult meg az első restauráló műhely 1957-ben, ahol szakszerű gépekkel és technikákkal kezdtek hozzá a megmentett könyv- és iratanyag restaurálásához. Jelenleg az Országos Levéltárban két restaurátorműhely működik már, tájékoztatott.

Az előadás után a restaurált könyveket (amelyek az érseki palota állandó kiállításán kaptak helyet) a hallgatóság megtekinthette. Márfi Gyula érsek úr köszönetét fejezte ki a restaurátornak gondos munkájáért, s szólt a Holt-tengeri tekercsek, a 4. századi Codex Vaticanus és a Codex Sinaiticus, valamint a legrégebbi újszövetségi szentírások jelentőségéről is, rámutatva: a Szent István Társulat által kiadott mai Biblia lényegében megegyezik tartalmában azokkal az írásokkal, amelyek a Krisztus utáni első században (50 és 100 között) íródtak.

Toldi Éva

Fotó: Kövesdi Róka Lajos
 
2018. november 7. - Értékeink-örökségünk
4497201613184631549563859198876317947265024o.jpg,

A veszprémi érseki palota kitárja kapuit a világ felé
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Restaurált műtárgyak a veszprémi érseki palota megújított enteriőrkiállításán
tovább »
Múzeumi hírmozaik – 2018 október
2018. október 19. - Értékeink-örökségünk
abudavarimatyas-templom.jpg, A budavári Mátyás-templom
A budavári Mátyás-templom
Múzeumi hírmozaik – 2018 október
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A „máriás” Mátyás király emlékezete

Kamarakiállítás nyílt „Mátyás király és az egyház” címmel szeptember 28-án a harangtornyot újraépíttető reneszánsz uralkodóról elnevezett és a Hunyadi-család hollós címerével díszített budavári Mátyás-templom Garai-kápolnájában. Az uralkodó kultuszát ezúttal azon a helyen idézik meg, amely a leginkább őrzi Mátyás kézjegyét, teremtő akaratát. A templom helytörténeti érdekessége, hogy itt zajlott Mátyás – az akkor III. Frigyes német-római császárnál lévő Szent Koronát nélkülöző – „trónra ültetése”, itt adott hálát és tett fogadalmat Máriának; itt kötötte meg házasságát Podjebrád Katalinnal, majd Aragóniai Beatrixszal.

A szentély melletti kis Garai-kápolnában hat tárló tartalma utal a király és a katolikus egyház kapcsolatára. Mátyás (és udvara) lelkiségét leginkább – a tárlaton hiteles másolat formájában látható – a külföldről 1933-ban visszakerült Mátyás-Graduale jelképezi. E kódex („az Úr házába vezető grádics”) egyszerre teremt kapcsolatot a „dávidi” zsoltárokkal, az egyház gregorián dallamkincsével (Nagy Szent Gergely liturgikus reformjával), az iniciálékon keresztül pedig a középkor spirituális látásmódjával. (A Szent Efrém Férfikar Mátyás korának reneszánsz zenéje mellett a Graduale részleteit is megszólaltatta a megnyitón.)

A kamarakiállítás háttéranyagának összeállításáért felelős Jakab Péter történész rövid tárlatvezetés keretében mutatta be a Garai-kápolnában látható kiállítást, kiemelve Mátyás hitével, vallásosságával kapcsolatban a királynak a pálos rendhez, különösen a budaszentlőrinci pálosokhoz fűződő személyes kapcsolatát. Mátyás király bőkezűen támogatta kolostorukat, Báthory László szerzetestől pedig művet rendelt a Corvina Könyvtár számára. Mária-tiszteletét Mátyás oly módon is kifejezte, hogy ezüst dénárjára a Szűzanya képét verette.

A tárlaton láthatók többek között a corvinák azon kódexlap-reprodukciói, amelyek a liturgiára, a breviáriumra és a misekönyvre utalnak. Mátyás-Graduale Krisztus feltámadását ábrázoló lapjának reprodukciója is a Corvina Könyvtár rangjára, jelentőségére hívja fel a figyelmet. Mátyás a kegyvesztetté vált Vitéz Jánostól, Janus Pannoniustól és Beckensloer Jánostól megszerzett kötetekkel alapozta meg a Bibliotheca Corvina gyűjteményét, amelynek állományát vásárlások, megrendelések útján gyarapította. A Mátyás és az egyház című kamarakiállítást, amely a Hunyadi Mátyás trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévhez kapcsolódóan nyílt, 2018. december 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Mátyás-templom Garai-kápolnájában.


Az Ars Sacra Fesztivál programjai Veszprémben

A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény az Ars Sacra Fesztivál – Nyitott Templomok Napja – Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében 2018. szeptember 15-én műemlék épületeiben szabadon látogatható rangos kiállításokkal, tárlatvezetésekkel várta az érdeklődőket. A Tejfalussy-házban Test és lélek a Nagy Háborúban című, az első világháború centenáriumának első emlékévében rendezett tárlatán a tábori lelkészet, a katonai kórházak és az orvoslás tevékenységét mutatta be. A Szent Imre piarista és helyőrségi templomban a Mátyás király emlékév kapcsán rendezett Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. E témakörben a Magyar Nemzeti Filmalap dokumentumfilmjeiből is vetítettek Mátyás király híres könyvtáráról, Bibliotheca Corvina gyűjteményéről, valamint e programhoz kapcsolódott egy rendhagyó képzőművészeti műhely Kádár Tibor festőművész vezetésével. Itt a művész ismertetésében megismerkedhettek a vendégek Mátyás király Corvina Könyvtával, amelyben ókori szerzők és középkori történeti, teológiai, filozófiai témájú alkotások szerepeltek egykor, ám ezeknek jó része a törökdúlás idején megsemmisült, illetve a Mátyás halála utáni évszázadokban széthordták azokat a nagyvilágban. Ma már 50 országban találkozhatunk Mátyás címerével fémjelzett értékes kódexekkel. A 15. században a legnagyobb könyvtár Mátyásé volt Európában, a pápai bibliotéka után. Részletesen szólott Kádár Tibor a Philostratos Corvináról, amely a Magyarországon megmaradt corvinák közül a legdíszesebbnek mondható, s mely szerelmi témájú történeteket tartalmaz az ókori görög Philostratos-testvérek írásaiból. Majd általánosságban szólt a corvinák díszes lapjainak grafikai/festészeti stílusjegyeiről, a miniatúrák és az iniciálék tartalmi sajátosságairól is. Végül a díszes Corvina-lapmásolatok alapján ki-ki hozzákezdhetett Mátyás király címerének elkészítéséhez vagy saját neve kezdőbetűinek felvázolásához, antik motívumokkal díszített festett, egyéni iniciáléjának elkészítéséhez. Az ünnepi programot végül este az Orlando Énekegyüttes A L’homme armé-misék kora című hangversenye zárta, Vikman Pál művészeti vezető, karnagy vezényletével.

Zenés dráma Boldog Brenner János életéről

Szeptember 21-én, pénteken este mutatták be a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra kulturális központban A jó pásztor című musicalt, amely Boldog Brenner János életét és vértanúságát idézi. A fiatalon vértanúságot szenvedett Brenner János az Eucharisztia szentje, aki élete utolsó pillanatáig védelmezte a kenyér színe alatt köztünk élő Jézust. A május 1-jén boldoggá avatott lelkipásztorról szóló előadást 45. alkalommal adták elő. A darab írója és a dalok szerzője Iváncsits Tamás, szereplői pedig a bólyi egyházközség tagjai. A musicalre közel kétszázan érkeztek: fiatalok, felnőttek, családok, a város, valamint a környék hittanosai. A rendezvény a Szeged-Csanádi Egyházmegye 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készületének jegyében valósult meg.

Magyar film a keresztény filmek argentínai fesztiválján

Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása nyerte a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját az Argentínában megrendezett keresztény filmek világfesztiválján (Jesus Cine Fest). A Baranya megyei Bikalon forgatott film reformáció idején játszódó története Kálvin János reformátor, egyházalapító és a jezsuita rendet életre hívó Loyolai Szent Ignác korabeli „lehetséges, ám meg nem valósult, fiktív” találkozását dolgozza fel. A kétévente megrendezett keresztény témájú argentin seregszemlén 86 alkotás közül nyerte el a kitüntető elismerést. A film operatőre Kovács Claudia volt, Kálvin Jánost Szabó Máté, Loyolai Szent Ignácot Lux Ádám alakítja.


Apátságok Magyarország földjén

Az első világháború befejezésének centenáriumán közös olasz–magyar ünnepi megemlékezést tartottak szeptember 21-én Torrita di Siena városában a megbékélés jegyében. Itt nyitották meg az Apátságok Magyarország földjén című grafikai kiállítást. A tárlat a középkori szerzetesrendek magyarországi emlékeit ismerteti. Olyan történelmi helyeket is bemutat, amelyek hazánkban kevésbé ismertek, például Felsőörs, Pápoc, Jakab-hegy, Somogyvár, Salföld egykori apátságát. A Toszkán Bibliofil Társaság megkeresésére a kiállítás anyagának összeállítására a Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesületet kérték fel. A tárlat folytatása a tavaly megrendezett, Arezzo tartomány apátságait bemutató kiállításnak, rendezője Antalné Tari Zsuzsa.

Összeállította: Toldi Éva

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye, MTI, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény (Veszprém), Magyar Kurír

 
2018. október 5. - Értékeink-örökségünk
1siksandor.jpg, Sík Sándor
Sík Sándor
Tedd a jót…! – Sík Sándor emlékezete
^ További képekért
kattintson a fotóra!
„Tekintet nélkül arra, hogy / Másoknak tetszik / Vagy nem, / Tekintet nélkül arra, hogy / Látják-e vagy nem, / Tekintet nélkül arra, hogy lesz-e / Sikere vagy nem, / Tedd a jót! / Tégy minden jót, amit / Megtehetsz, / Ott, ahol vagy, / Úgy, ahogy teheted, / Akkorát, amekkorát tehetsz, / De mindig, szüntelen ez legyen / A programod!” – ekképp bíztat, s ad örökös életprogramot ma is mindannyiunknak Sík Sándor, a piarista szerzetes, a költő, a 20. század egyik legsokoldalúbb alkotója, igazi polihisztor egyénisége, akit idén 55 esztendeje (1963. szeptember 28-án) hívott el az Úr az Örök Hazába.
tovább »
2018. augusztus 30. - Értékeink-örökségünk
dsidajeno.jpg, Dsida Jenő
Dsida Jenő
A „poeta angelicus” – Nyolcvan éve hunyt el Dsida Jenő
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Manapság, ha Dsida Jenő nevét említik, leginkább Psalmus Hungaricus című nagy ívű, himnikus erejű hazafias zsoltárkölteménye jut eszébe az emberek többségének, mely a CXXXVII. zsoltár nyomán a zsidó nép babiloni fogságban töltött időszakát állítja párhuzamba a trianoni magyarság, a magyar nemzet sorsával. Bár kétségtelen, hogy a költő munkásságából ez a mű kiragyog, jelentősége felbecsülhetetlen, mégis – irodalomtörténészek szerint – Dsida életművétől szinte teljesen eltér stílusában és tartalmában is.
tovább »
2018. augusztus 30. - Értékeink-örökségünk
megujultkiallitasamartonAronmuzeumban.jpg, Megújult kiállítás a Márton Áron Múzeumban
Megújult kiállítás a Márton Áron Múzeumban
Augusztusi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Csíkszentdomokoson felavatták a megújult Márton Áron Múzeumot
tovább »
2018. augusztus 13. - Értékeink-örökségünk
boryjeno-magyarkiralyiszentcsaladObudavar.jpg, Bory Jenő - Magyar királyi szent család Óbudavár
Bory Jenő - Magyar királyi szent család Óbudavár
A magyar királyi szent család öröksége
^ További képekért
kattintson a fotóra!


Ha népünk történelmét úgy tekintjük, mint a magyarság drámai eseményfolyamát, akkor megállapíthatjuk már az expozíciónál: az előttünk járó európai nemzetektől, s az ázsiai népektől lényegesen eltérő, merőben más küldetés elé állította népünket a történelem Ura. A ránk bízott feladatok nemcsak saját megmaradásunkat, hanem a környező népek, nemzetek védelmét, valamint emelkedését is szolgálták.
tovább »
2018. július 11. - Röviden
mUzeumEj13_1.jpg, A Szent György-kápolna
A Szent György-kápolna
Múzeumok Éjszakája 2018
Gazdag programmal várta Veszprémben a látogatókat idén is a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan.
tovább »
2018. július 11. - Értékeink-örökségünk
amuzeumokEjszakajatarlatainnagyvaradon.jpg, A Múzeumok Éjszakája tárlatain Nagyváradon
A Múzeumok Éjszakája tárlatain Nagyváradon
Múzeumi hírmozaik – 2018 június
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Múzeumok Éjszakája a nagyváradi püspökségen – Xantus Géza erdélyi festőművész kiállítása – Dávid király városa Izraelben – Könyv a Nagy Háború tábori lelkészeiről
tovább »
2018. július 3. - Röviden
dedikalaszircen.jpg, Dedikálás Zircen
Dedikálás Zircen
Fától fáig az Örök Hazába Emléksorok Kányádi Sándorról
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A diktatúra idején a ’70-as évek elején, amikor először jártam Erdélyben barátaimmal hátizsákos turistaként, az egyik székely családnál kaptunk egy bakelit lemezt a szállásadó bácsitól. „Fagyöngy” volt a címe. Rajta Illyés Kinga, az erdélyi magyar előadóművészet emlékezetes alakja erdélyi magyar költők verseiből, mezőségi és csángó népdalokból adott elő egy felejthetetlen válogatást.
tovább »
2018. június 8. - Röviden
kralevaretvagott.jpg,

Elhunyt Král Éva festő- és grafikusművész, festőrestaurátor művész
Életének 75. évében, 2018. június 1-jén hajnalban, nagy önfegyelemmel, türelemmel és nagy alázattal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után Veszprémben elhunyt munkatársunk, barátunk, Král Éva festő- és grafikusművész, festőrestaurátor művész, akinek a pápai Esterházy-kastélyban végzett festőrestaurátori munkájáért Pápa városa – Magyarországon először – Europa Nostra-díjat kapott.
tovább »
2018. június 8. - Értékeink-örökségünk
sandorszilviamegapasztorkd.jpg, Sándor Szilvia, a berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3. osztályos tanulójának különdíjas munkája
Sándor Szilvia, a berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3. osztályos tanulójának különdíjas munkája
Virtuóz módon jeleskedtek A Mátyás király emlékév veszprémi gyermekpályázatának győztesei
Június 2-án ünnepélyesen kihirdette a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a Mátyás, az igazságos, a Mátyás király és az Oszmán Birodalom, valamint a Reneszánsz egyházművészet és szerzetesrendek Mátyás király korában címmel óvodások, általános és középiskolás diákok számára tavasszal meghirdetett képző- és fotóművészeti pályázatának eredményét. A díjazott pályamunkákból a Gyűjtemény kiállítóterében tárlat látható.

A tanulók munkái folyamatosan feltöltésre kerülnek a Gyűjtemény honlapjának képgalériájába és facebook oldalunkra:
https://www.facebook.com/gizellagyujtemeny
tovább »
2018. május 22. - Értékeink-örökségünk
nagyzoltanmartonAron-dvdret_1.jpg, Nagy Zoltán Márton Áron - DVD
Nagy Zoltán Márton Áron - DVD
A Hegy – mozaikképek Márton Áron életéből
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Nagy Zoltán rendhagyó szerkesztésű dvd-jéről
Erdélyben, a Márton Áron-emlékév csíkszeredai ünnepélyes megnyitóján, 2016-ban mutatták be először A Hegy – mozaikképek Márton Áron életéből című három részes dvd-t, Nagy Zoltán székelyudvarhelyi mérnök, hittanár, reprezentatív, rendkívül értékes filmes trilógiáját a hitvalló főpásztor születésének 120., püspökké szentelésének 77. évfordulója alkalmából.
tovább »
Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2018. március 27. - Röviden
martonaron.jpg,

Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2018. április 5-én,csütörtökön 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Nagy Zoltán
Orbán Balázs-díjjal kitüntetett székelyudvarhelyi hittanár
filmrészletekkel gazdagított előadása lesz


A Hegy - mozaikképek Márton Áron életéből
címmel

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 
2018. március 26. - Értékeink-örökségünk
jurbanska01.jpg, Joanna Urbańska a Lengyel Kulturális Intézet igazgatója megnyitója
Joanna Urbańska a Lengyel Kulturális Intézet igazgatója megnyitója
Magyar–Lengyel Barátság Hete – Veszprém, 2018. március 19‒25.
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Embermentők – a lengyel, a magyar, a zsidó nemzet hősei
– Kiállítások a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben
tovább »
2018. március 26. - Értékeink-örökségünk
kiallitasahadifoglymagyarokrol.jpg, Kiállítás a hadifogoly magyarokról
Kiállítás a hadifogoly magyarokról
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Hadifogoly magyarok a nagy háborúban

Nemrég nyílt meg a Budapesti Történeti Múzeum Hadifogoly magyarok a nagy háborúban – emberi sorsok Szibériától Szardíniáig címmel rendezett kiállítása, amely a tervek szerint nemsokára vándorútra indul a Kárpát-medencében. A tárlat tizennyolc fogoly történetén keresztül mutatja be, mit jelentett lágerlakónak lenni, táborokban élni és halni.
tovább »
2018. március 9. - Értékeink-örökségünk
hamvazasaveszpremibazilikaban.jpg, Hamvazás a veszprémi bazilikában
Hamvazás a veszprémi bazilikában
A hamvazástól a feltámadásig – Nagyböjti és húsvéti szakrális népszokások régen és ma
^ További képekért
kattintson a fotóra!
„Vallási ünnepi hagyományainknak, szokásainknak, van egy olyan – gyakran már a városi embernek ismeretlen, sőt faluhelyen is már elhalt vagy elhalóban lévő tartománya, amely a magyarul átélt katolicizmusnak és a katolikussá teljesedett magyarságnak szimbolikus bizonysága…”, írta Bálint Sándor, a szakrális néprajz kiváló tudósa Boldogasszony vendégségében című könyvében.
tovább »
Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2018. február 15. - Röviden
holvenyigyorgyepp031.jpg,

Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
Hölvényi György
v. államtitkár, EP képviselő, az Európai Néppárt Vallási Munkacsoportjának társelnöke

"Üldözött keresztények és Európa?"
című előadása lesz

2018. február 23-án, pénteken 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 
2018. február 8. - Értékeink-örökségünk
udvardierzsebetamuteremben-hatterbeniijanospalpapaportrekepe.jpg, Udvardi Erzsébet a műteremben - háttérben II. János Pál pápa portréképe
Udvardi Erzsébet a műteremben - háttérben II. János Pál pápa portréképe
Imádság és szolgálat volt számára a festés – Emlékezés az öt éve elhunyt Udvardi Erzsébetre
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A hit kegyelme egész életemen át velem volt, a háború és a diktatúra nehéz éveiben is. Már kisgyermekként átélhettem azt, persze még csak tudattalanul, hogy a materiális anyagelvű világon túl van egy másik, egy transzcendens világ, hogy mindaz a szeretet és öröm, ami minket ér e földi létben, valahonnan túlról ered. Erről szeretnék vallani a képemmel is. Imádság és szolgálat ezért a festés számomra. Olyan tevékenység, amikor a lélek szavak nélkül is imádkozik – vallotta egy találkozásunk alkalmával Udvardi Erzsébet festőművész badacsonytomaji „házitemplomában”: szakrális ragyogású képeitől sugárzó műtermi otthonában.
tovább »
2018. február 6. - Röviden
abozodujfaluikatolikustemplommaradvanyai.jpg, A bözödújfalui katolikus templom maradványai
A bözödújfalui katolikus templom maradványai
Múzeumi hírmozaik – 2018 január
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Online kiállítás Szent Pál megtérésének emléknapjára

Pál apostol megtérésének emléknapjára, január 25-re a Pécsi Egyházmegyében különböző korok különböző művészeti ágakban jeleskedő képviselőinek a damaszkuszi úton történt eseményeket felidéző alkotásaiból és az egyházmegye Szent Pálhoz kapcsolódó emlékeiből nyílt online tárlat a Pécsi Egyházmegyei Levéltár honlapján.
tovább »
2018. február 6. - Értékeink-örökségünk
aveszrpemiszentmargittemplomoltarkepe.jpg, A veszrpémi Szent Margit templom oltárképe
A veszrpémi Szent Margit templom oltárképe
Árpád-házi Szent Margit jubileumán
^ További képekért
kattintson a fotóra!


A második honlapítóként tisztelt IV. Béla király és Laszkarisz Mária bizánci hercegnő leányaként született Árpád-házi Szent Margit (1242–1270) – Szent Kinga, Boldog Jolán és Boldog Konstancia testvére – az engesztelés, az önfegyelmezés és a keresztény szeretet példaképeként vonult be a magyar egyháztörténelembe. Idei emléknapján, január 18-án szentté avatásának 75. évfordulójára is emlékezett a magyar egyház.
tovább »
Kerekasztal beszélgetés a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2018. január 17. - Röviden
hqdefault.jpg,

Kerekasztal beszélgetés a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
Brenner János vértanúsága
című kerekasztal beszélgetés lesz

2018. január 18-án csütörtökön 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Résztvevők:
Brenner József nagyprépost
Prof.Dr.Kahler Frigyes jogtörténész
Dr. Soós Viktor Attila történész

 
2017. december 30. - Értékeink-örökségünk
arany200-kiallitasdebrecenben.jpg, Arany 200 - Kiállítás Debrecenben
Arany 200 - Kiállítás Debrecenben
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Történelem a színpadon
tovább »
2017. december 30. - Értékeink-örökségünk
csillagokkalgombokkeldiszitettkaracsonyfa.jpg, Csillagokkal-gömbökkel díszített karácsonyfa
Csillagokkal-gömbökkel díszített karácsonyfa
Ünnepi jelképeink eredete Karácsony hagyományai
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Ha fenyőfáról, csillagszóróról, adventi koszorúról, csillagról, betlehemről beszélünk, mindenkinek karácsony ünnepe jut eszébe és talán felvillannak előtte gyermekkori emlékképek, családi, templomi gyertyagyújtások felemelő pillanatai. Bár karácsony is – mint oly sok más keresztény ünnepünk – mára erősen elvilágiasodott, jelképei mégis őrzik vallásos eredetüket, jelentésüket.
tovább »
2017. december 22. - Értékeink-örökségünk
dsc4647.jpg,

Művészeti album Muzsinszki Nagy Endre „Én vagyok a világ világossága” című festményciklusáról – Márfi Gyula érsek úr köszöntése születésnapján
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Hogy ki volt Muzsinszki Nagy Endre (1886‒1975) festőművész, azt kevesen tudják. Még egyházi körökben sem ismert, pedig a méltatlanul mellőzött, az előző érában az ismeretlenség homályába száműzött kiváló festőművész – aki templom- és tájképfestőként, majd hadifestőként, később újszövetségi témájú képeivel szerzett hírnevet magának a múlt század elején, s akinek csodálatos mozaikjai díszítik Jeruzsálemben a Dormitio-bazilika magyar kápolnáját és az Agónia-bazilika apszisát – jelentős személyisége a művészettörténetnek és az egyházművészetnek, életműve a magyar kultúra becses kincse, amelyre büszkék lehetünk mi magyarok.
tovább »
2017. december 11. - Röviden
torja-reformaciosemlekmu.jpg, Torja - reformációs emlékmű
Torja - reformációs emlékmű
Múzeumi Hírmozaik 2017. november
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A reformáció emlékműve Torján

A feltorjai református egyházközség a közelmúltban bekerített műemlék templomuk közelében monumentális emlékművet állíttatott a reformáció 500. évfordulója tiszteletére, Pethő Sándor helybeli fafaragó és Nagy Gábor István csíkszeredai kovácsmester közreműködésével.
tovább »
2017. december 8. - Röviden
meghivofotopapisorsok.jpg,

Halálra ítélve - papi sorsok '56 után című konferencia
Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága
és a
Nemzeti Emlékezet Bizottsága tisztelettel meghívja Önt a

Halálra ítélve - papi sorsok 56 után című konferenciára.
tovább »
2017. december 7. - Értékeink-örökségünk
betlehemijatekaveszpremivarban2011.jpg, Betlehemezés a Veszprémi Várban (2011)
Betlehemezés a Veszprémi Várban (2011)
Advent hagyományaiból
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Advent van, a szent várakozás ideje. Készítgetjük az útját az Eljövendőnek, annak a csöppnyi Gyermeknek, aki rejtetten valamilyen szinten mindannyiunkban benne él tisztaságával, őszinteségével – lelkünk benső szobájában –, s akit az adventi „jászolkészítő előkészületben” szeretnénk láthatóvá tenni, újra végigjárni a hozzá vezető utat, újraélni vele a „nagy találkozást”, s megjeleníteni azt a környezetünkben élőknek is.
tovább »
Adventi elmélkedés
2017. december 6. - Röviden
4197584605f4fe1bcd8co_1.jpg,

Adventi elmélkedés
A Keresztény Értelmiségiek SZövetsége Veszprémi Csoportja és KDNP Veszprémi Szervezete szervezésében

ADVENTI ELMÉLKEDÉST
tart

Ittzés János
nyugalmazott evangélikus püspök
és
Dr. Veres András
győri megyéspüspök, az MKPK elnöke

2017. december 14-én, csütörtökön 17.00 órakor
a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Közreműködik:
Szvorák Katalin
Kossuth-díjas és Liszt Ferenc díjas magyar népdalénekes
és
Oberfrank Pál
Jászai Mari-díjas színművész
 
Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2017. november 23. - Röviden
somogyi-gyozo-portre-364.jpg,

Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
Dr. Somogyi Győző
a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő, kiváló művész,
a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

"Keresztény művészet vagy modern művészet"
című előadása lesz

2017. december 1-én, pénteken 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
Veszprém, Szeglethy u. 6.) 
2017. november 17. - Értékeink-örökségünk
3533.jpg, Szalay Lajos: Genezis – Özönvíz 1966
Szalay Lajos: Genezis – Özönvíz 1966
Múzeumi Hírmozaik 2017. október
A Biblia és a képzőművészet kapcsolatáról

„Ég és Föld között” címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát bemutató kiállítás nyílt október közepén a Várkert Bazárban Budapesten a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem közös szervezésében.
tovább »
2017. november 13. - Értékeink-örökségünk
aranyportreret.jpg,

A bárdok küldetéséről – Toldi Éva előadása Arany Jánosról
Arany Jánost a nemzet emlékezete két évszázada a „legmagyarabb költőként”, a „ballada Shakespeare-jeként” s az „utolsó magyar bárdként” is emlegeti. „Ő a magyar szellemi életnek a sugárzási központja” – írta róla Szerb Antal a 20. század elején. Október 22-én – napra pontosan a költő halálának 135. évfordulóján – Egy magyar bárd példája századokon át címmel tartott előadást Toldi Éva tanár, újságíró Arany hazafias költészetéről Veszprémben, az érsekség Gizella-termében.
tovább »
Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2017. november 6. - Röviden
popovicscsalad01.jpg,

Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
Popovics Béla,
munkácsi helytörténész, tanár
és
Popovicsné Palojtay Márta
Család és Élet Egyesület vezetője, tanár

"A csodálatos Kárpátalja és a mai magyar valóság"
című előadása lesz

2017. november 16-án, csütörtökön 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
Veszprém, Szeglethy u. 6.)
 
2017. október 10. - Értékeink-örökségünk
liki02.jpg, Fotó: Kövesdi Róka Lajos, 2015
Fotó: Kövesdi Róka Lajos, 2015
Elhunyt dr. Lichtneckert András történész, főlevéltáros
Fájdalommal, szomorú szívvel, szeretettel, tisztelettel és őszinte nagyrabecsüléssel búcsúzunk dr. Lichtneckert András történésztől, a Veszprém Megyei Levéltár nyugalmazott főlevéltárosától, barátunktól, aki 2017. október 1-jén, 66 éves korában váratlanul elhunyt.
tovább »
2017. október 10. - Értékeink-örökségünk
gyoni03_1.jpg,

Egy elfelejtett költő – Gyóni Géza: Az emberi szolidaritás vértanúja
^ További képekért
kattintson a fotóra!
„Hazai domb lesz vagy idegen árok / Bús sirom fűve amelyen kihajt, / Kopott fejfámon elmosódó írás / Bolygó vándornak ezt hirdesse majd: // Boldog, ki itt jársz, teéretted is / Megszenvedett, ki lent nyugszik, a holt; / Véres harcok verték fel hirét, / De csak a béke katonája volt” idézte fel nemrég Toldi Éva tanár, újságíró a méltatlanul elfelejtett, 1945 után a hallgatás, sőt elhallgattatás homályába száműzött tragikus sorsú költő, Gyóni Géza egyik utolsó versének ars poetica értékű sorait – melyeket 1916-ban szibériai hadifogsága idején vetett papírra.

tovább »
2017. október 5. - Röviden
zita-es-karoly-boritohonlapra.jpg,

Ars Sacra Fesztivál Előadások – Könyvbemutató
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Könyv a kivételes királyi párról

Károly lovagias gondolkodásával nem fért össze az erőszak elfogadása – emelte ki Toldi Éva tanár, újságíró, aki a Szent Imre piarista templomban, az Ars Sacra Fesztivál részeként csütörtökön tartott előadásában mutatta be Kovács Gergely történész Zita és Károly – Akik egymást segítették az égbe című kötetét.

tovább »
Múzeumi Hírmozaik 2017. szeptember
2017. október 5. - Értékeink-örökségünk
800px-aranyjanoskolto.jpg,

Múzeumi Hírmozaik 2017. szeptember
„Egy népi sarjadék”

Arany János születésének bicentenáriuma alkalmából nyílt tárlat nemrég „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet címmel az Országos Széchényi Könyvtárban a költő kéziratos hagyatékából, korabeli irodalmi dokumentumokból, Arany első kiadású könyveiből, balladáihoz készült festészeti, grafikai illusztrációkból, szoborábrázolásokból.
Tematikailag a kiállítás elsősorban a Toldi-trilógia kézirategyüttese köré szerveződik, amelyet a költő leszármazottai 1899-ben adományoztak az Országos Széchényi Könyvtárnak. Stróbl Alajos Toldi Miklóst ábrázoló szobra – amely a Múzeumkertben lévő Arany-szoborcsoport jobb oldalán foglal helyet – a bejáratnál, egy nagyobb méretű plakáton látható. A látogatókat az Arany János balladái Zichy Mihály rajzaival című könyv vitrinbe helyezett díszkiadása fogadja a bejáratnál. A kötet nemrég jelent meg fakszimile kiadásban, szép nyomással, finom papíron. Megtekinthetik a látogatók több szobornak az Arany-életműhöz kapcsolódó kicsinyített mását is, így például Damkó József farkasokkal harcoló Toldi-alakját, vagy Stróbl Alajos Szondi két apródját megmintázó alkotását. Szép aranyos keretben helyezték el a rendezők a Nemzeti dal első példányát is, amelyet Petőfi küldött el egykor Arany Jánosnak. A tárlókban helyet kapott Arany és Petőfi levelezésének számos darabja is. A kéziratok között megtekinthetik a látogatók A varró leányok c. műballadáját, a Rákóczinét s a Családi kör javításokkal teletűzdelt eredetijét, s az ún. Kapcsos könyvbe kézzel írott Őszikék-ciklus verseit. A kiállítás kitekint Arany és Madách Imre kapcsolatára is, bepillantást nyújtva levelezésükbe.
A tárlat november 25-ig tekinthető meg.

Megnyílik a Mária Magdolna-torony Budán

A közel hatszáz éves műemlék Buda egyetlen, eredeti állapotban megmaradt, gótikus stílusban emelt középülete. A budai Várnegyedben található Mária Magdolna-templom tornyát, ahol a tervek szerint jövőre kulturális-turisztikai központ kialakítása kezdődik, hamarosan újra látogathatják az érdeklődők.
Az első biztos adat a templomról 1257-ből való. A középkor folyamán plébánosai évszázadokig húzódó viszályban voltak a Vár másik templomával, a Nagyboldogasszony (ma Mátyás) templommal, hogy melyikük a környék anyaegyháza. A török hódoltság idején egyedül maradt meg a keresztények (katolikusok és protestánsok közös) használatában, de az 1600-as évek elején ez is megszűnt, és a templomból Győzelmi mecset (Fethijje dzsámi) lett, de a tornyában kivételesen meghagyott óra után Órás (Szaát) mecsetnek is nevezték Az 1686-os ostrom során jelentősen megsérült. 1792-ben itt koronázták meg I. Ferencet, 1795-ben itt fosztották meg Martinovicsot papi méltóságától. 1817-ben a templomot a katonaságnak adták át, ettől fogva Helyőrségi templom volt. Komoly károkat szenvedett a második világháborúban is, azonban sorsát mégsem a harcok, hanem a diktatúra pecsételte meg: hiába kezdődött el a sérült épület helyreállítása, 1950-ben lebontották. A templombelső barokk szobrait és festményeit a Szépművészeti Múzeum vette át, a lebontott templomfalakból kikerült gótikus faragványok a Vármúzeum kőtárába kerültek. Mára csupán tornya áll, ez lesz újra látogatható a nagyközönség számára építészeti és műszaki felújítást követően.
A toronyban 24 tagú harangjáték működik, amelynek legkisebb tagja nyolc, a legnagyobb csaknem harmincöt kilogramm tömegű. A bronzból öntött harangokat elektromágneses ütőszerkezet szólaltatja meg, amelyet számítógép által vezérelt, egyedi elektronika irányít. A harangjátékot vezérlő berendezés a torony első emeletén a látogatók számára is megtekinthető.

Ismeretlen festmény Loyolai Szent Ignácról

Tavasszal fejeződött be annak a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (JTMR) tulajdonában lévő vászonképnek, egy 18. századi festménynek a restaurálása, amely Loyolai Szent Ignácot és a kis Jézussal megjelenő Szűz Máriát ábrázolja. A korábban ismeretlen vászonkép nemrégiben bukkant fel hazánkban, olvasható a jezsuiták híradásában.
Szent Ignác számára Mária tisztelete, a vele való kapcsolat kiemelkedően fontos volt, a Szűzanya szerepet játszott megtérésében, lelki fejlődésében. Az olajkép ismeretlen festő alkotása. A kompozíció középpontjában Loyolai Szent Ignác áll, jobb kezével könyvbe ír, ami minden bizonnyal a Lelkigyakorlatokra utal, oly módon, hogy Mária segítséget nyújt neki abban. A restaurálás során előkerült a kis Jézus mögötti területen egy piros virágkoszorús angyal, illetve a kép felső részén középtájban két angyalfej is. A késő barokk s a rokokó stílust mutató festmény Ignácnak Mária iránti szenvedélyes tiszteletét idézi fel – Mária mintegy uralkodónőként, „múzsaként” jelenik meg. Ignác bal kezével a szívére mutat, ezzel mintegy felajánlva magát Máriának. A Szűzanya jobbjával egyértelmű mozdulatot tesz: biztatja Ignácot műve megírására.
Az alkotás restaurálása 2016 szeptemberétől 2017 májusáig folyt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén. A Párbeszéd Házában szeptember 20-án mutatták be szakemberek közreműködésével a Loyolai Szent Ignác látomása című képet.

Kárpát-medencei népénekgyűjtemény

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által nemrég kiadott „Kárpát-medencei népénekgyűjtemény” című kötetet mutatták be nemrég Miskolcon a helyi csoport szervezésében. Az énektár az öt magyar régió (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék és az Anyaország) területén összegyűjtött zenei anyag színe-javát tartalmazza. A kötet célja az egység erősítése a közös énekek és imádságok által.
Talán sokaknak furcsa, hogy egy keresztény civil szervezet könyvkiadásra szánja el magát, mondta Keresztes Dénes, a KÉSZ elnökhelyettese, de a szervezet működésének egyik igen fontos, keresztény és nemzeti elhivatottságából fakadó feladata a magyar nemzet egységének szolgálata. Miközben folyamatosan építette ki kapcsolatait más, a határainkon túl élő magyar keresztény szervezetekkel, azonközben nyilvánvalóvá vált, hogy komoly hiányosságaink vannak vallási kultúránk és hagyományaink ápolásában. Kevéssé ismerik az egyes régiók egymás vallási népénekeit, a nép ajkán született és szájhagyomány útján terjedő népi imádságokat. A kötet most ezt a hiányt pótolja, összegyűjtve a közös magyar népénekkincset, hogy az a következő generációk számára is kéznél lehessen.

Egyháztörténeti tankönyv Vácott

Nemcsak gyermekeknek szól az a kétrészes egyháztörténeti tankönyvcsalád, amelyet a közelmúltban adott ki a Váci Egyházmegye A Messiás az egyházban címmel.
A könyv a 2. század elejétől a II. Vatikáni Zsinatig, hat korszakra bontva tekinti át az egyház történetét. Az egyes fejezetekben általános történelmi keretek közé illesztve tárgyalja az egyház történelmi kibontakozását és intézményi szerveződését. Bemutatja, hogyan jelenítette meg az adott korszakban a hívő közösség a Messiást liturgiájában, tanításában és tanúságtevő életében. Az elméleti áttekintést egyháztörténeti források, illetve egyházi dokumentumok elemzése, értelmezése teszi teljessé. A könyvet elsősorban a középiskolás korosztály és az őket tanító pedagógusok számára ajánlják az egyháztörténelem tanulásához, tanításához és különösen a hittan érettségire való felkészüléshez, felkészítéshez.
A kötet szervesen kapcsolódik a korábbi kiadású Várakozás a Messiásra (az üdvtörténet ószövetségi szakasza, ószövetségi bevezető és exegézis) és a Messiás (az üdvtörténet újszövetségi szakasza, újszövetségi bevezető és exegézis) könyvekhez. Beer Miklós váci megyéspüspök az új hittankönyv ajánlójában írja: „Isten és az emberiség kapcsolata a keresztény felfogásban a Messiás (a Fölkent, a Khrisztosz) személyében valósul meg. Benne és általa válik ez a kapcsolat személyessé. A keresztény vallási élet ezt a személyes kapcsolatot, párbeszédet tükrözi, teszi kézzelfoghatóvá… Ahhoz, hogy saját életünkben helyes állásfoglalásra juthassunk, mellőzhetetlen az egyház hiteles ismerete”.


Összeállította: Toldi Éva
(Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, OSZK.hu, Magyar Kurír, Párbeszéd Háza, Váci Egyházmegye, MTI, KESZ.hu)

 
Ars Sacra Fesztivál Előadások – Szent László király emlékezetéről
2017. október 5. - Röviden
berhida02.jpg,

Ars Sacra Fesztivál Előadások – Szent László király emlékezetéről
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Szent László király széleskörű európai tiszteletét reprezentáló Idvezlégy, kegyelmes Szent László király! címmel, a nyáron megnyílt kiállításának helyszínén, a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban hallgathattak előadásokat szeptember 19-én az Ars Sacra Fesztivál érdeklődői a 940 éve trónra lépett és 825 éve a szentek közé emelt Lovagkirály emlékezetéről.

Dr. H. Kolba Judit régész, muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum ny. osztályvezetője a szent királynak az ötvösművészetben való ábrázolásairól tartott előadást, középpontba állítva a jelenleg Győrött és Nagyváradon lévő Szent László-hermákat, ismertetve azok történetét, jelentőségét a szent kultuszának kialakulásában.

Bevezetőjében hangsúlyozta, hogy Szent László igen népszerű szent volt, ezt bizonyítja, hogy hazánkban 135 település őrzi nevében emlékét, 19 helyen oltárokat benedikáltak a tiszteletére, s számos helyszínen falképeken, oltárképeken, freskókon őrződött meg az alakja. Bár tárgyi emlék nagyon kevés maradt fenn róla, ezek között a legnevesebb (bár nem a legkorábbi) a győri Szent László-herma, amely a király fejereklyéjét őrzi. Ismertette, mennyire hányatott volt a sorsa ennek a jellegzetes középkori ereklyetartónak, s hogy az ereklye viszont csodálatos módon sohasem sérült meg. Mikor szentté avatták Lászlót 1192-ben, III. Béla király Váradon a sírjából kiemelt koponyájának díszes ereklyetartót készíttetett. Ez az első herma kezdetben egy sima fejformátumú tartó volt. A középkorban szokás volt az ereklyéket olyan tartóban elhelyezni, hogy a csontok testben betöltött eredeti alakjára emlékeztessenek. A fejereklyetartó érdekessége, hogy minden bizonnyal III. Béla arcvonásait őrzi, emelte ki az előadó. Abban az időben ugyanis a patronáló királyok, mivel nem tudták, hogy az általuk szentnek tekintett királyok miként nézhettek ki, ezért az ereklyetartót készítő mesterek legtöbbször a megrendelő arcvonásait örökítették meg az ereklyetartón. Mikor a Magyar Nemzeti Múzeumban dolgozott – mesélte Kolba Judit bizonyításképpen –, III. Béla és felesége királysírokból való kiemelése idején a raktárukban voltak a koponyacsontok, s kipróbálta, hogy azt a koronát, amely a Szent László ereklyetartón volt, rátette a III. Béla-féle koponyacsontra. S megállapíthatta: az tökéletesen ráillik.
1406-ban Váradon egy gyertya lángjától hatalmas tűzvész pusztított a székesegyházban, leégett az egész sekrestye, de a fejereklye épen maradt. Ekkor új hermát készítettek a számára, azonban ezúttal is III. Béla fejformáját vették alapul (amelyhez egy szép sodronyzománcos mellrészt készítettek). Vitéz János esztergomi érsek rendelte el elsőként a búcsút az ereklyéhez Váradon. 1601-ben, mikor Erdélyben a reformátusok a szentereklyék ellen egy hadjáratot indítottak, idézte, Naprágyi Demeter győri püspök a hermát egyéb ötvöstárgyakkal, először Gyulafehérvárra menekítette, majd Prágába és Pozsonyba. Prágában új koronát készíttetett a hermának, egy jellegzetesen barokk koronát, s magával vitte később Pozsonyon keresztül Győrbe (közben Veszprémben is volt egy évig). Azóta Győrben őrzik. Az eltelt időben a váradiak többször is visszakérték a hermát, mondván, az jogos tulajdonuk, s végül 1775-ben a váradi kanonok tisztelgő látogatásakor a győri püspök, Zichy Ferenc megszánta a váradiakat, s egy szép barokkos dobozban odaadta számukra a koponyának egy apró darabját. Sokáig e dobozban volt Váradon a Szent László-ereklye, de 1892-ben Schlauch Lőrinc bíboros Szent László szentté avatásának 700. évfordulójára új hermát készíttetett számára. E herma emlékeztet a győrire, de fején a Szent Korona van, s vállán a koronázási palást egy darabja látható.

Kolba Judit a két herma mellett megemlítette, hogy Szent Lászlónak két karereklyéje került Zágrábba, illetve Dubrovnikba. Esztergomban pedig egy hármas közös, díszes ereklyetartó található, Szent László, Szent István és Szent Imre herceg ereklyéivel. Végül az előadó Szent László szoborábrázolásairól szólt, illetve kelyhek talpán, úrmutatón, pásztorboton, misekönyv borítón, fellelhető ábrázolásairól.

A program másik vendége Sípos Enikő textilrestaurátor László király zágrábi palástjának a sorsáról szólott. A palástból miseruha, kazula készült a 14. században, s azt ma már ereklyeként tisztelik az egyházban. A kazula (melyet a zágrábi székesegyházban őriznek) alját körben valamint eleje és háta középvonalában arany szövetsávokkal díszítették, hátoldalára pedig a kereszt alá egy hímzett királyi párt applikáltak (a hagyomány úgy tartja, hogy Szent László és nővére, Ilona alakja látható a ruhadarabon). Válltájékon vörös selyemdarabra hímzett felirat (Ladislav regis) jelzi, hogy a király tulajdona volt. E palástot László is adhatta volna ajándékképpen a zágrábi püspökségnek, amikor megalapította azt 1094-ben, mondta a restaurátor, de erre mégis csak Károly Róbert idején került sor. Hogy miként került őhozzá, azt ma még a kutatók sem tudják, mint ahogy az is még ismeretlen, hogy mikor nyilvánították a palástból átalakított miseruhát másodlagos ereklyévé. Az adományozás feltehetőleg a zágrábi püspökség alapításának emlékére történhetett s ezután alakíthatták át kazulává. A palást egykori fekete selyemszövete a bizánci szövőműhely terméke a 11. századból, növényi ornamentikával, szőlőleveles és szív alakú levélmintázattal. A kazula követi a jellegzetes középkori harangkazulák (szabályos félkör) szabását. Az átalakítás az alapformát nem érintette, csak a szegélyek áthelyezését.

Míg Szent István palástját harangkazulából alakították át világi ruhadarabbá, addig itt épp az ellenkezője történt, mutatott rá az előadó. A kazulán, amely az idők folyamán rendkívül megviselt állapotba került, négy nagyobb helyreállítást végeztek, utoljára 1992-ben, amikor László király szentté avatásának 800. évfordulója alkalmából kiállításon mutatták be a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ekkor készült róla egy másolat is, amely most a Gyűjtemény kiállításán is látható 2017. október 31-ig.

Toldi Éva
 
Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2017. szeptember 5. - Röviden
szaszistvantas.jpg,

Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
Dr. Szász István Tas
erdélyi magyar orvosi szakíró, közíró, szerkesztő

Transsylvan szemmel összmagyar szívvel
című előadása lesz

2017. szeptember 21-én, csütörtökön 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)


 
2017. szeptember 1. - Röviden
Enekeskonyvszentmartontiszteletere.jpg,

Múzeumi Hírmozaik 2017. augusztus
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Énekeskönyv Szent Márton tiszteletére

A Magyar Napló Kiadó és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szombathelyi Csoportja közös kiadásában jelent meg a közelmúltban egy értékes, hiánypótló énekeskönyv, amely magyarországi vonatkozású, középkori és újkori, kéziratos, kottás forrásokat ad közre féltve őrzött kódexeinkből szakszerű átírással, magyar és latin nyelven, magyar fordításokkal és kottákkal „Énekek Szent Márton püspök tiszteletére” címmel.
tovább »
2017. július 28. - Értékeink-örökségünk
gyoni03.jpg,

Egy magyar bárd Szibériában
Száz éve halt meg Gyóni Géza, egyik legtragikusabb sorsú költőnk, akit több ezer katonatársával együtt 1915 tavaszán az oroszok hadifogolyként hurcoltak el a galíciai frontról, az osztrák-magyar hadsereg által védett és végül a túlerővel szemben feladott Przemyśl-erődből.
tovább »
2017. július 25. - Értékeink-örökségünk
bakonybelikincsekaveszpremitarlaton.jpg, Bakonybéli kincsek a veszprémi tárlaton
Bakonybéli kincsek a veszprémi tárlaton
Múzeumi hírmozaik – 2017. június
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A „Szent Gellért-szikla” kincsei

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban unikális kiállítás nyílt a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében „Kincsek ’Szent Gellért sziklája mellől’ – ásatások Bakonybél korai története nyomában” címmel. A méreteiben szerény, de tartalmában nagyjelentőségű kamaratárlat bemutatja, hogy a bakonybéli Szent Mauriciusz monostor környezetében 2016 őszén kezdődött – az egykori Szentkúti kápolna alapjainak feltárásáért végzett ásatások során milyen leletek kerültek elő a sziklatetőn, a Borostyán-kút felett magasodó szirt, az úgynevezett „Szent Gellért sziklája” mellett.
tovább »
2017. június 30. - Értékeink-örökségünk
marfiersekmegnyitoja.jpg,

Erényekben gazdag élete példa ma is Szent László-emlékkiállítás a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban
^ További képekért
kattintson a fotóra!
„Idvezlégy, kegyelmes Szent László király!” címmel nyílt időszaki kiállítás a veszprémi várban a Szent László-emlékévhez és a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan, június 24-én a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban.
tovább »
2017. június 12. - Röviden
fejedelemasszonyokboritokuldfacebook_1.jpg,

Szép Magyar Könyv 2016 Verseny A köztársasági elnök különdíja a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteménynek
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Méltó elismerésben részesült a Szép Magyar Könyv 2016 Verseny pályázatán a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény saját kiadásban 2016-ban megjelentetett Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben című tanulmánykötete, amely egyúttal az intézmény 2013-ban azonos címmel rendezett kiállításának katalógusa is.
tovább »
2017. június 12. - Értékeink-örökségünk
sepsikilyen-szentlaszlo-legendareszlet.jpg, Sepsikilyén - Szent László-legenda (részlet)
Sepsikilyén - Szent László-legenda (részlet)
Múzeumi hírmozaik – 2017. május
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Restaurált gótikus falképek Sepsikilyénben

Erdélyben a sepsikilyéni unitárius templom egyike azoknak a középkori (a reformáció előtti katolikus) templomoknak, amelyek falain Krisztus-ábrázolások és a Szent László-legenda jelenetei is láthatók. A műemlék északi belső felületén a Szent László-legenda freskósorának a restaurálása nemrégiben fejeződött be a Teleki László Alapítvány koordinálásában, a külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv keretében.
tovább »
2017. június 1. - Röviden
szentlaszlolovagkirajvagvakuld.jpg, Szent László király ábrázolása a Képes Krónikában
Szent László király ábrázolása a Képes Krónikában
„Idvezlégy kegyelmes Szent László király!”
Emlékkiállítás a veszprémi várban a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban

tovább »
2017. május 16. - Értékeink-örökségünk
gizellakiallitasmatyustamas3kuld.jpg, Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek megnyitó beszéde
Fotó: Mátyus Tamás, Veszprémi 7nap
Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek megnyitó beszéde Fotó: Mátyus Tamás, Veszprémi 7nap
Gizella királyné élete üzenet a mának
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Kiállítás a veszprémi Szent Mihály-bazilika Főszékesegyház altemplomában és a Tejfalussy-házban

tovább »
2017. május 16. - Értékeink-örökségünk
erzsebetkiralynematyustamas5kuld.jpg, Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntője
Fotó: Mátyus Tamás, Veszprémi7 Nap
Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntője Fotó: Mátyus Tamás, Veszprémi7 Nap
Kiegyezés és koronázás 1867 – Kiállításmegnyitó a veszprémi érseki palotában
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A 26. Gizella Napok ünnepélyes megnyitója

Negyedszázados hagyomány immár Veszprémben, hogy a székesegyház társvédőszentje, Boldog Gizella, a magyarok első királynéja névünnepe alkalmából több napos kulturális, művészeti és vallási rendezvénysorozattal készül Veszprém városa és a Veszprémi Érsekség közös összefogással. E programsorozatot mindig az egyházmegye múzeuma, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény nyitja meg egy-egy emlékezetes kiállítással. Az idén a Magyar királynék és koronázó püspökök című kiállítássorozat következő állomásaként Kiegyezés és koronázás 1867 címmel emlékezik meg az érseki palotában a reprezentatív tárlat arról, hogy százötven évvel ezelőtt koronázta Erzsébet királynét Ranolder János (1806–1875) veszprémi püspök, és került sor Magyarország történetének egyik sorsdöntő eseményére, az osztrák–magyar kiegyezésre.
tovább »
2017. május 15. - Értékeink-örökségünk
azeredeticelanoieletrajzikotet.jpg, Az eredeti Celanói életrajzi kötet
Az eredeti Celanói életrajzi kötet
Múzeumi hírmozaik – 2017. április
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Megjelent Celanói Tamás életrajza Assisi Szent Ferencről

Jacques Dalarun, a ferences rendtörténet kutató még 2015-ben fedezte fel egy magángyűjteményben Celanói Tamás eddig ismeretlen életrajzát Szent Ferencről és megvásárolta a Francia Nemzeti Könyvtárnak. A kötet azóta hasonmás kiadásban több világnyelven is megjelent, s az idén áprilistól immár magyar fordításban is kezébe veheti az olvasó.
tovább »
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Könyvbemutató
2017. május 12. - Röviden
egyszechenyivarazsa.jpg,

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Könyvbemutató
2017. május 18-án, csütörtökön 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi
Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

DR. SZELE GYÖRGY,
Amerikában élő magyar orvos

„Egy Széchényi varázsa”
című történelmi regényének bemutatója lesz

A Püski és a Szent Gellért Kiadó gondozásában megjelent könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget:
Marsall Ágnes
újságíró a kötet lektora és szerkesztője.

A könyvből részleteket olvas fel:
Sinkovits Vitay András
színművész

A kötet a helyszínen megvásárolható.
 
2017. április 13. - Röviden
dsc3536.jpg, A kiállítás részlete Fotó: Mudrák Attila
A kiállítás részlete Fotó: Mudrák Attila
Szamár-sziget golgotája Kiállítás, film- és könyvbemutató Veszprémben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Az első világháború centenáriumi mementóihoz kapcsolódva nyílt nemzetközi vándorkiállítás április 8-án Veszprémben a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Külső Magyarok Kisebbségkutató és Médiaszolgáltató Kft. (KMKMK) rendezésében.
tovább »
2017. április 3. - Értékeink-örökségünk
arad-szabadsag-szoborzalagyorgyalkotasa.jpg, Arad - Szabadság-szobor (Zala György alkotása)
Arad - Szabadság-szobor (Zala György alkotása)
Múzeumi hírmozaik – 2017. március
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Erdélyi, partiumi kultúrtörténeti értékek kerültek a Magyar Értéktárba

Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság felterjesztése révén 2017. március 21-étől bekerült a Magyar Értéktárba, azaz kiemelkedő magyar nemzeti értékként tartják számon Kós Károly életművét, Aradon a vértanúk emlékére 1890-ben állított (azóta többször „meghurcolt”) emlékjelet, a Szabadság-szobrot (Zala György alkotását), valamint Torockó épített örökségét, illetve a nagybányai művésztelepet és festőiskolát – adták hírül a Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén Egerben.
tovább »
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Előadás
2017. március 17. - Röviden
150712fabryportre.jpg,

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Előadás
2017. március 29-én szerdán 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi
Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.

Fábry Kornél
a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára

"Legyetek tehát irgalmasok!"
című előadása lesz

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja

 
2017. március 17. - Értékeink-örökségünk
arad-ferencesekszolgalatathormajanosfestmenye.jpg, Arad - ferencesek szolgálata (Thorma János festménye)
Arad - ferencesek szolgálata (Thorma János festménye)
Papok, szerzetesek, lelkészek az 1848/49-es szabadságküzdelmekben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
„Gazdag történelmi múltunk fényesen igazolja, hogy hazánkban amikor bárhol küzdelem folyt az időszerűbb és haladó eszmékért, népünk fölemelkedéséért, a küzdelemben a világi vezetők mellett mindig megtaláljuk a magyar egyházak papjait is” – olvashatjuk a Magyar Katolikus Misszió internetes portálján.
tovább »
2017. február 28. - Röviden
abibliamuzeumujkiallitasa.jpg, A Bibliamúzeum új kiállítása
A Bibliamúzeum új kiállítása
Múzeumi hírmozaik – 2017. február
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Megújult a Bibliamúzeum

Budapesten, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének épületében átadták a megújult, kibővített Bibliamúzeumot.
tovább »
Tihanyi Bencés Apátság – Tetőtéri Esték
2017. február 16. - Röviden
tihanyiapatsag2.jpg,

Tihanyi Bencés Apátság – Tetőtéri Esték
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Tihanyi Bencés Apátságban a Tetőtéri Esték következő előadása
2017. február 17-én, pénteken 17.00-kor lesz.
Téma: Kereszténység és pénz
Előadó: Baritz Laura Sarolta O.P.
 
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Előadás
2017. február 14. - Röviden
momento.jpg,

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Előadás
Teleki Júlia és Prof. Dr.Bogner István

Délvidéki megtorlások: Csúrog
és
„Memento 70”
című előadása lesz

2017. február 16-án (csütörtök) 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 
2017. február 7. - Értékeink-örökségünk
bfslnagygAspAr.jpg, Nagy Gáspár
Nagy Gáspár
A „templomépítő” Nagy Gáspár emlékére
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Tíz esztendeje immár, hogy a „sárból-agyagból” teremtetett, s „apai-anyai álmokból” szövött földi valóságból az égi mezőkre költözött Nagy Gáspár költő, aki a magyar irodalom szakrális nemzeti panteonjának szellemi „templomépítője”, kiemelkedő szolgálattevője volt. A Móra Könyvkiadó, a Mozgó Világ, a Tiszatáj, a Hitel szerkesztőségeinek munkatársaként dolgozott, s élete utolsó szakaszában a Magyar Katolikus Rádió igényes kulturális/szellemi műhelyét is ő alapozta meg.
tovább »
2017. február 1. - Értékeink-örökségünk
1919-1946.jpg, 1919–1946
1919–1946
Zászlók a történelemben – történelem a zászlóinkban
^ További képekért
kattintson a fotóra!
„Csak bot és vászon, / de nem bot és vászon, / hanem zászló. // Mindig beszél. / Mindig lobog. / Mindig lázas. / Mindig önkívületben van / az utca fölött, / föllengő magasan / egész az égben, / s hirdet valamit / rajongva…”
Kosztolányi Dezső sodró erejű verse (Zászló) nemzeti ünnepeinken gyakran felhangzik és sokak szívéhez utat talál, mert a költő szuggesztív módon tudja megfogalmazni szókép-soraival azt, amit a zászló jelent belül az embernek, amit a zászló látványa fellobbant és tudatosít abban, aki egy adott zászlóval megjelölt közösséghez (nemzethez, egyházi közösséghez, városhoz, szakmához… stb.) tartozónak érzi/vallja magát.

tovább »
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Előadás
2017. január 9. - Röviden
6107acszelenyikarolymagyarkepekhu_1.jpg,

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Előadás
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Dr. Pálffy Géza
az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője,az MTA doktora

Új kutatási eredmények a Szent Koronáról
című előadása lesz

2017. január 19-én, csütörtökön 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


 
2017. január 5. - Értékeink-örökségünk
oltariszentseg-tartokazegritarlaton.jpg, Oltáriszentség-tartók az egri tárlaton
Oltáriszentség-tartók az egri tárlaton
Múzeumi hírmozaik - „Szent és profán – Oltáriszentség és molnárkalács”
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Az ostya- és molnárkalács-sütés hagyományait felelevenítő és bemutató kiállítás nyílt Egerben nemrég az Érseki Palotában, amelyen az Oltáriszentség tiszteletéhez, illetve az ostya- és a molnárkalácssütéshez kapcsolódó népi és szakrális egyházművészeti tárgyakat, értékes nyomtatványokat is láthat a látogató, valamint rendhagyó módon az érdeklődők helyi készítésű molnárkalácsot is kóstolhatnak.
tovább »
2016. december 15. - Röviden
agreccoibarlangkapolna.jpg, A greccoi barlangkápolna
A greccoi barlangkápolna
Aki az első betlehemet állította – Assisi Szent Ferenc karácsonyi üzenete napjainkhoz is szól
^ További képekért
kattintson a fotóra!
„Uram, tégy engem a békéd eszközévé,
hogy szeretetet hozzak oda, ahol gyűlölet van,
hogy a megbocsátás szellemét hozzam oda, ahol széthúzás van,
hogy harmóniát hozzak oda, ahol hamisság van,
hogy hitet hozzak oda, ahol kételyek vannak,
hogy örömöt hozzak oda, ahol szomorúság lakik…”
tovább »
2016. december 13. - Értékeink-örökségünk
afeltarasmunkalataikozben.jpg, A feltárás munkálatai közben
A feltárás munkálatai közben
Kincskeresők a Boncsos-tetőn – Az almádi bencés monostor
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Almádi monostor? Ki hallott már erről? Nem tévedés ez? – kaphatnák fel fejüket a Balaton mellett élő almádiak…
Nem tévedés, mert ez az almádi monostor, amelyről szó lesz, az Árpád-kori Almád község területén állott (a mai Monostorapáti határában az Eger patak völgyében, a Boncsos-tetőn), s a jövő évben lesz 900 éve, hogy megalapították.
Az ősi bencés monostor, amelynek ma már csak romjai (s a romoknak is csak maradványai) találhatók meg, immár tíz éve lelkesíti a monostorapátiakat, főképpen a település fiataljait, hogy megismerjék, feltárják, ami még feltárható, ami még felkutatható szűkebb hazájuknak ebben a történelmi nevezetességű, egykori kulturális és vallási központjában, ahol egészen 2012-ig nem történtek még régészeti feltárások.
tovább »
Múzeumi hírmozaik – 2016. december
2016. december 1. - Röviden
szentistvan-koritemplomromjaiesztergomban.jpg, Szent István-kori templom romjai Esztergomban
Szent István-kori templom romjai Esztergomban
Múzeumi hírmozaik – 2016. december
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Szent István-kori templom Esztergomban

Az esztergomi vasútállomás töltése mentén egy, az államalapítás korából való templom falmaradványainak a feltárását kezdték meg régészek nemrég. Az egykori Kovácsi nevű településen épült templom elhelyezkedése a szakemberek által már korábbról ismert, s most a vasút átépítése során a kutatómunka révén megtalálták az épület alapjainak egy részét.

A töltés monumentális falmaradványokat rejtett. Az alapok, amelyek egy kéttornyos, háromhajós épületet tartottak, 230 centiméter mélységig húzódnak és 170 centiméter vastagok. A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Balassa Bálint Múzeumának régészei úgy tervezik, hogy a falmaradványokat később is láthatóvá teszik, hogy a nagyközönség is megismerje Magyarország egyik legelső, Szent János tiszteletére emelt templomának maradványait.

A korabeli források szerint Kovácsiban – ahol a pénzverés királyi kiváltság volt, és több mint 200 évig csak itt működött pénzverde az országban – három templom is volt. A ma Esztergomhoz tartozó egykori település lakói bizonyára tehetősek voltak, erre utal a most feltárás alatt álló templom mérete. A település a 15–16. században elnéptelenedett, a templom maradványaira 1891-ben, a vasút építése során bukkantak rá. A területet többször kutatták amatőr régészek. Az esztergomi önkormányzat kiemelt figyelemmel kíséri a feltárást, hiszen Esztergom a legelső királyi székhely, azonban Szent István korából nem került elő még épület/épületrom a város területén.

Feltárultak a feszület titkai

Pietro Cavallini, a 13−14. század fordulóján élt római festő, mozaikművész Szent Péter-bazilikában található alkotása, egy fából készült két méter magas és hetvenkét kilogramm súlyú, diófából faragott feszület (a Vatikán legkorábbi időkből származó feszülete) restaurálása fejeződött be a közelmúltban.

Az értékes műalkotást több mint egy évig tartó restaurálásnak vetették alá. A munkálatok során a feszületről kilenc sötét lakkréteget távolítottak el, s mint arról beszámolt Vittorio Lanzani püspök, a felújítást végző Szent Péter Műhely képviselője, ezt követően különleges élmény volt szembesülni azzal, hogy Krisztus zártnak vélt szemei valójában nyitva vannak. Kiemelte továbbá, hogy a Megváltó testének megformálása egy olyan szobrászra vall, aki jártas volt az anatómiában. Ezt támasztja alá a karokon látható erek, a mellkasi sebek, a bordák és a bokán megfeszülő inak megformálása. Lorenza D’Alessandro restaurátor elmondta, hogy a korpusz fején eredetileg töviskorona volt, amelyből azonban csak az azt tartó kis fakampók maradtak meg. A tönkrement töviskoronát egy zsinegekből készült koronával helyettesítették az 1800-as években. A restaurálás során ezt eltávolították, és helyére egy, a Mediterráneum partvidékén honos, krisztustövis nevű cserjéből készült korona került.

Az évszázadok során a feszületet többször is áthelyezték a Szent Péter-bazilikában a mellékoltárok között. Az idén november 6-án a fogvatartottak jubileuma alkalmából Bernini baldachinjának jobb oldalán állították fel az ünnepi szentmise alkalmából.

Mellszobrot állítottak IV. Károlynak Budapesten

Az utolsó magyar király emlékére állítottak szobrot Budapesten a Városháza parkban november 28-án. Juha Richárd alkotását, a száz esztendeje megkoronázott Boldog IV. Károly mellszobrát Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Habsburg György, a király unokája, Magyarország utazó nagykövete és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes avatta fel.

Semjén Zsolt ünnepi beszédében kiemelte: a rendszerváltozás után is közel két évtizednek kellett eltelnie, hogy a háború utáni történelemtanítás elferdített szemléletén átlépve, elhallgatott fejezeteiről nyugodtan, tényszerűen lehessen beszélni. A kommunista történelemszemlélet hazájukhoz hű, nemzetükért felelősséget vállaló személyeket tüntetett fel negatív színben – vagy éppen ellenségként –, és helyükre a megszállókat kritikátlanul kiszolgálókat állította példaképül. Az 1945 utáni rendszer szemében szálka volt minden olyan alkotás, amely ideológiájának nem felelt meg. Így mindazon szobrok és emlékművek sorsa megpecsételődött, amelyek az elszakított területekre emlékeztettek, az 1919-es kommün áldozatainak állítottak emléket vagy a történelmi Magyarország vezetőihez voltak köthetők. A Habsburg-szobrokat az elsők között távolították el helyükről. Méltó, hogy az utókor most, a koronázási jubileum évében szobrot állítson a tragikus sorsú uralkodónak. IV. Károly egyenes jellemű katonaember volt, hiányában minden fondorlatnak, irtózott a háború borzalmaitól, és szívén viselte alárendeltjei sorsát.
Amikor 2004 őszén boldoggá avatta II. János Pál pápa, emléknapjául nem halála, hanem esküvője napját, október 21-ét jelölte ki, ezzel ráirányítva a figyelmet példás házaséletére, s hangsúlyozva: a szentté válás egyik útja a házasság. Hitvalló királyaink sorát Szent István nyitotta meg s Boldog IV. Károly zárta. Méltán lehet büszke a magyarság szent uralkodóira – Szent Istvánra, Szent Lászlóra, Boldog IV. Károlyra – mondta.

Habsburg György, az uralkodó unokája arról beszélt, hogy nagyapja katona volt szívvel-lélekkel, a Monarchiát szolgálta, számos szociális intézkedést vezetett be, az első szociális minisztérium felállítása is az ő nevéhez fűződik. Köszönetét fejezte ki a szobor felállításáért, amely – mint mondta – nagy megtiszteltetés családjuknak.

Szalay Lajos és Korniss Péter tárlata

A debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban nyitották meg nemrég a Reformáció 500 - Szalay Lajos bibliája címmel Szalay Lajos Kossuth-díjas grafikusművész kiállítását. A tárlat a teremtés, a szövetség, a kegyelem, a kísértés és az ígéret témáját járja körül.

A kiállítással a reformáció kezdetének 500. évfordulója előtt tisztelegnek. Szalay Lajos (1909−1995) a 20. századi magyar grafika legjelentősebb, iskolateremtő alakja volt, akinek művészetében a Biblia örök és megkerülhetetlen inspirációt jelentett a teremtéstől a feltámadásig. A művész elsőként az 1960-as évek elején formálta alkotássá az Ó- és Újszövetséggel kapcsolatos élményeit – hangzott el a tárlaton. Munkái sajátos módon fordítják le a Szentírást a magyar emberek számára és a művek megjelenítik, jelenvalóvá teszik az üdvösségtörténet nagy eseményeit.

A Szalay Lajos-tárlattal párhuzamosan nyílt kiállítás a művészeti központban Korniss Péter fotóművész munkáiból Betlehemesek címmel. A fotóművész pályája elejétől fényképez népszokásokat. A Modemben ezúttal 21 nagy méretű fotója látható, melyből tíz a Déri Múzeum tulajdona. A művész úgynevezett beállított betlehemes fotói a legkülönfélébb környezetben jelenítik meg a népszokást és annak megidézőit: a betlehemesek hol a kortárs kiállítótér udvarán, hol egy lakótelepen, hol pedig egy bevásárlóközpont belső terében tűnnek fel.

A tárlatok február 19-ig tekinthetők meg a debreceni Modemben.

Felnyitották Szent Márton hermáját

Vizsgálatok céljára felnyitották november elején a Szent Márton koponyaereklyéjét tartalmazó hermát a szombathelyi székesegyházban. A relikvia a Szent Márton-hét liturgikus eseményei idején látható volt a Szent Márton-oltárnál.

A szombathelyi székesegyház Szent Márton-oltárán 1913 óta őrzik és tisztelik Szent Márton ereklyéjét. Savaria szülötte, a tours-i püspök relikviáját Mikes János szombathelyi megyéspüspök kérte Francisco Renou tours-i érsektől nem sokkal székhelyének elfoglalása után. A tours-i egyházfő és Szent Márton sírjának őrzői kedvezően fogadták Mikes kérését és teljesítették azt. Az egyházmegye népes küldöttsége hozta meg a várva várt ereklyét Szombathelyre és 1913. június 15-én ünnepélyes keretek között, több ezer ember részvételével, díszes körmenetben kísérték a Szent Márton-templomtól a székesegyházig a szent maradványokat. A székesegyház kereszthajójának északi oltárán, Franz Anton Maulbertsch hatalmas oltárképe alatt – amely Szent Márton csodatetteit örökíti meg –, a püspök mellszobrában nyert végleges elhelyezést az ereklye. A relikviát a püspöksüveg belsejében kialakított üregben helyezték el. A nagyméretű mellszobor szerencsésen átvészelte a háborús időket, gondos kezek idejében biztos helyre tették. Az ereklyét nem is bolygatták meg az elmúlt százhárom évben. Az idei jubileumi Szent Márton-évben merült fel, hogy meg kellene vizsgálni az ereklyét, illetve a vele elrejtett esetleges dokumentumokat, ugyanis az Egyházmegyei Levéltárban nem volt meg a relikviához tartozó hitelesítő okirat.

Feltehetően a koponyacsonttal együtt a hermába rejtették el, ahogy az általában szokásban volt, de erről meg kellett bizonyosodni.

A vizsgálatra 2016. november 7-én került sor, amikor a hermából kiemelték az ereklyét tartalmazó fém szelencét és az alatta található két okiratot. Az püspöksüveg üregében vörös bársony fészekben nyugodott a kerek ereklyetartó a 4-5 centiméteres koponyacsonttal, melynek jobb megtekintését egy vastag nagyító üveg szolgálta. A szelence alatt aranyszállal és flitterekkel kihímzett terítő feküdt, mellette a keresett két hitelesítő okirat: az egyikben a tours-i érsek megbízottja igazolta a maradvány hitelességét és annak a tours-i Szent Márton-sírbéli ereklyéből való származását, a másikban Mikes püspök dokumentálta az emlék átvételét és annak a székesegyházban való elhelyezését.

Szombathely nemcsak ezzel a Szent Márton-ereklyével büszkélkedhet, hanem összesen három, a szent püspöktől származó relikviát őriznek Szent Márton szülővárosában. Az ősi Szent Márton-templomban már a középkorban lehetett Márton-ereklye. Biztos feljegyzések a 18. századtól állnak rendelkezésre: Bél Mátyás írta le a templomban lévő ujjcsont-relikviát 1730 körül. Bár ez az emlék ma már nincs meg, a plébánián őriznek egy másik Márton-ereklyét, amelyet egy kisméretű, monstrancia formájú tartóban helyeztek el. Ezt a darabot Szent Márton ünnepén kiteszik a hívek elé, sőt, az idei jubileumi esztendőben körbe is vitték a Szombathelyi Egyházmegyében és az egyházmegyén kívül a Szent Márton-plébániákon. A harmadik ereklyét Mária Terézia királynő adományozta az egyházmegye első püspökének, Szily Jánosnak 1779-ben. Ezt a relikviát az uralkodó a Habsburgok bécsi kincstárából utalta ki. Szily püspök ugyanis nagy gondot fordított az egyházmegye lelki és szellemi megalapozására, így a két, Savariához köthető ókeresztény szent – Márton és Quirinus – kultuszát minden eszközzel támogatta. Székvárosának kiépítésekor művészi reprezentációjában kitüntetett szerepet kapott e két szent. Az uralkodótól kapott ereklyét palotájának kápolnájában őrizte az első szombathelyi püspök.

A hallgatás egyháza és a pápai diplomácia

A hallgatás egyháza és a pápai diplomácia 1945–1965 címmel rendeztek nemzetközi történettudományi konferenciát a közelmúltban Velencében a X. Szent Piusz Egyházjogi Karon.
A konferencián neves egyháztörténészek tekintették át, miként alakult a katolikus egyház helyzete Csehszlovákiában, Jugoszláviában, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában a kommunista rezsimeket jellemző egyházüldözés legsúlyosabb időszakában. Mivel a téma eddigi kutatása meglehetősen szegmentálódott az egyes nyelvterületek szerint, s kevés az érintkezési pont az egyes országok kutatói között, ezért a konferencia feladatául azt a célt tűzte ki, hogy az egyes országos kutatások álláspontját ismertessék a többi nemzet kutatói előtt, és egyben megkíséreljék „egybeszőni azt, ami eredetileg is összetartozott” – fogalmazódott meg a tanácskozáson. Vizsgálták többek között a kapcsolatot Alojzije Stepinac zágrábi bíboros, August Hlond és Stefan Wyszyński lengyel bíboros-prímás, valamint Mindszenty József bíboros, hercegprímás helyzete, sorsa, küzdelme alapján a kommunista egyházüldözés korszakában.

Magyar témával három előadó foglalkozott. Fejérdy András, az MTA Történettudományi Intézete munkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója Titkos hierarchia Magyarországon: tervek és kísérletek a megvalósításra című előadásában a magyarországi titkos püspökszentelések részleteit tárta fel. Johan Ickx, a Vatikáni Államtitkárság Történeti Levéltárának igazgatója A hallgatás egyháza és az Apostoli Szentszék: történeti szempontok című előadásában Nagy Töhötöm, Jánosi József és Borbély István jezsuiták 1945–1946-os misszióját ismertette. Somorjai Ádám bencés szerzetes, a Vatikáni Államtitkárság Történeti Levéltárának munkatársa Mindszenty bíborosról és a magyar vértanúkról tartott előadást.

Összeállította: Toldi Éva

Források: MTI, Vatikáni Rádió, Szombathelyi Egyházmegye, Újkor.hu

 
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Advent elmélkedés
2016. november 29. - Röviden
reyes-magos.jpg,

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Advent elmélkedés
2016. december 15-én, csütörtökön 17.00 órakor
a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

ADVENTI ELMÉLKEDÉST
tart

Dr.Zalatnay István
az Erdélyi Gyülekezet lelkésze
és
Makláry Ákos
görögkatolikus parókus, a KÉSZ elnöke


Közreműködnek:
Budai Ilona Kossuth-díjas magyar népdalénekes
Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész
 
Emlékezés a hősökre – 1956
2016. november 3. - Értékeink-örökségünk
1956-lyukaszaszlo.jpg,

Emlékezés a hősökre – 1956
^ További képekért
kattintson a fotóra!
2016. november 4-én, pénteken 18:00 órakor
a Szent Mihály Bazilikában

Megemlékezés és Requiem

Közreműködik:
a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság
Kővári Péter - karnagy

A gyászmisét bemutatja:
Nagy Károly címzetes apát, kanonok

Program:
•Kodály Zoltán: Ének Szent István királyhoz
•Kocsár Miklós: Ó hajnal, hajnal
•Kocsár Miklós: Hegyet hágék
•Liszt Ferenc: Ave Maria
•Bárdos Lajos: Libera me
•Kodály Zoltán: Esti dal
 
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Előadás
2016. november 3. - Röviden
okovacs03.jpg,

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Előadás
Tisztelettel várja Önöket a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja

2016. november 19-én, szombaton 16.00 órakor
a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolába

Ókovács Szilveszter
a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Opera-sziporka
című előadásra 
2016. november 2. - Értékeink-örökségünk
ajasdiszentkutikapolna.jpg, A jásdi szentkúti kápolna
A jásdi szentkúti kápolna
Jásdi kegyhely – Szentkút a Szűzanya védelmében
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Veszprém, Fejér és Komárom‒Esztergom megye találkozási pontján, a Tési-fennsík alatti medencében a Gaja-patak völgyében fekszik az a kicsiny, 800 lelkes bakonyi falu, amely nevét a legenda szerint arról a Javas (Jaas, Jásdi) Péter nevű remetéről kapta, aki a legenda szerint itt vezekelt egykor egy nagy bűnéért. A remete aztán később a Szűzanya útmutatása alapján – amelyet éjjel álmában fedett fel előtte – kiásta azt a kutat, amelyből gyógyító víz fakad azóta is a környék ide látogatóinak, s a távolabbról ide érkezőknek a javára.
tovább »
2016. október 28. - Értékeink-örökségünk
magyarinstallacioromabanmartonAron.jpg, Magyar installáció Rómában (Márton Áron)
Magyar installáció Rómában (Márton Áron)
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Magyar installáció Róma szívében

Magyar és olasz művészek által alkotott köztéri installációt láthat Róma lakossága és a látogató turisták, zarándokok október közepe óta az Örök Város központi helyén az Angyalvár melletti téren.
tovább »
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Előadás
2016. október 10. - Röviden
solteszmiklos.jpg,

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja – Előadás
2016. október 24-én, hétfőn 18 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Soltész Miklós
egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár

Eucharisztikus világkongresszus után és
kongresszus előtt
című előadása lesz

Minden érdeklődőt szeretettel vár
Dr. Udvarhelyi Olivér
a KÉSZ Veszprémi Csoportja elnöke 
"Népek Krisztusa Magyarország"
2016. szeptember 28. - Röviden
toldieva3.jpg,

"Népek Krisztusa Magyarország"
Toldi Éva tanár, újságíró előadása az 1956-os forradalom évfordulóján

https://veol.hu/kultura/nepek-krisztusa-magyarorszag-1790845
 
2016. szeptember 27. - Értékeink-örökségünk
fejedelemasszonyokboritokuld_1.jpg,

A szeretet az egyetlen út… – Könyvbemutató az Érseki Palotában
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Méreteiben és tartalmában is súlyos, nagyjelentőségű kiadványnak tekinthető a Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben címmel nemrég megjelent tanulmánykötet, mely a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény gondozásában látott napvilágot – mondta méltatásában Medgyesy S. Norbert, történész, a PPKE BTK Újkori Történeti Tanszékének egyetemi docense a könyv veszprémi bemutatóján, szeptember 19-én a veszprémi Érseki Palotában.
tovább »
Tihanyi Bencés Apátság – Tetőtéri Esték
2016. szeptember 26. - Röviden
tihanyiapatsag4.jpg,

Tihanyi Bencés Apátság – Tetőtéri Esték
A Tetőtéri Esték következő előadása
2016. szeptember 30-án, pénteken 18.00-kor lesz.

Téma: Van jövő? Felelősségünk a teremtett világért

Előadó: Hetesi Zsolt egyetemi docens
 
2016. szeptember 22. - Röviden
orlando.jpg,

Reneszánsz, barokk és kortárs zene a fesztiválon
Az Orlando Énekegyüttes hangversenye a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban
tovább »
A Szent László-legenda és a Passió jelképei
2016. szeptember 22. - Röviden
dsc1320masolata_1.jpg, Gelence – A Szent László-legenda lefejezés jelenete
Gelence – A Szent László-legenda lefejezés jelenete
A Szent László-legenda és a Passió jelképei
Tárlatvezetés a Freskós Gelence című fotókiállításon

Szeptember 18-án az Ars Sacra Fesztivál keretében térítésmentesen látogathatták az érdeklődők a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény műemléképületeit (Szent György- és Gizella-kápolna) valamint kiállításait az Érseki Palotában, a Tejfalussy-házban és a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban. A műemléképületben térítésmentes tárlat- és műemléképület vezetést is tartottak az érdeklődőknek.

A Szent Imre piarista és helyőrségi templomban a Freskós Gelence című kiállításon, mely a felső-háromszéki település Árpád-kori templomát mutatja be Mudrák Attila fotóművész képei nyomán, Udvarhelyi Nándor tartotta a tárlatvezetést, akit a Gyűjtemény igazgatója, Udvarhelyi Erzsébet mutatott be az egybegyűlteknek. Az író, aki a Kárpát-medence történeti és építészeti-művészeti értékeinek kutatója, egyúttal azonos című könyvét is bemutatta és dedikálta, amelyet a helyszínen a látogatók megvásárolhattak.

Az ősi templomot, amely a tatárjárás körüli években épült és Szent Imre tiszteletére benedikálták, az 1800-as években földrengés rongálta meg súlyosan, olyannyira, hogy az 1850-es években le akarták bontani, mert életveszélyes állapotba került, mondta bevezetőjében Udvarhelyi Nándor, majd ismertette a szentegyház történetét, a helyszíni fotókkal illusztrálva mondandóját. Az 1800-as évek végéig a templom zárva volt, s 1882-ben fedezték fel az értékes freskókat, amelyeket valószínűleg a templom barokkos átépítése során a 18. században lemeszeltek. A lebontástól így a falképek mentették meg az akkor már romos hajlékot, ami isteni ajándéknak is felfogható, mutatott rá, hiszen így – még ha töredékességében is – de megmaradhatott az utókor számára.

A kutató először a templom külső jellemzőit ismertette, majd a fotókon végighaladva beszélt az oltárképekről, az 1760-as években épült karzatról és orgonaszekrényről, az 1628-ban készült kazettás festett famennyezetről, valamint a freskósorozatokról, részletesen a két legértékesebbről, amely az északi falon látható. Ezek egyike a Szent László-legenda történetét eleveníti meg a fölső traktusban, alatta pedig Krisztus szenvedéstörténete, a passió látható. A Szent László-legenda speciálisan Kárpát-medencei ábrázolás, máshol a világon nem található, emelte ki. Erdélyben számos templomban festették meg a történetet, amely egy harci eseményhez fűződik (a kerlési vagy cserhalmi ütközetben az Erdélybe betört idegen népekkel vívott csatában Szent László egy kun harcos nyomába ered, hegy megmentsen egy általa elragadott, elrabolt magyar leányt.

Elgondolkodtató lehet, hogy egy templomban miért ábrázolnak csatajeleneteket, egy elrabolt magyar leány megmentésének történetét, fűzte hozzá Udvarhelyi Nándor. A választ akkor kapjuk meg, ha fölfedezzük az egymás alatt lévő két freskósorozat szimbolikus tartalmi összefüggéseit, utalásait, mondta. A leány megszabadítása ugyanis az Egyház védelmét is jelenti a külső pogányság ellen. A fehér lovon harcoló Szent László és a barna lovon küzdő kun csatája a világosság és a sötétség, a jó és a rossz küzdelmét is szimbolizálja. A leány, aki segíti Szent Lászlót, hiszen a harc közben – közreműködő segítsége nélkül Szent László nem tudna győzedelmeskedni a kun fölött – vagy az Egyházat magát, vagy éppen Szűz Máriát jelképezheti.

A tárlatvezetés után Udvarhelyi Nándor dedikálta Freskós Gelence című kötetét az érdeklődőknek.

Toldi Éva
 
2016. szeptember 22. - Értékeink-örökségünk
acsatkaikapolnaesbucsujarohely.jpg, A csatkai kápolna és búcsújáróhely
A csatkai kápolna és búcsújáróhely
Mária jelölte meg! – A csatkai búcsújáróhely kincsei
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Bakony északi részén festői szépségű dombokon, völgyeken át jutunk Csatkára, a jeles búcsújáróhelyre, amelynek kegykápolnájánál minden évben a Kisboldogasszony napjához legközelebbi hétvégén országos jelentőségű búcsút tartanak. Csatka földrajzilag Komárom-Esztergom megyéhez, egyházkormányzatilag pedig a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozik.


tovább »
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége – Zarándoklat Máriapócsra
2016. szeptember 19. - Röviden
mariapocs12.jpg,

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége – Zarándoklat Máriapócsra
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A KÉSZ 2016. évi országos, engesztelő zarándoklatát október 8-án, szombaton tartja Máriapócson, a Nemzeti Kegyhelyen (Szent Mihály-templom, Kossuth tér).

A programot kérjük a mellékeltben tekinthesék meg.
 
2016. szeptember 10. - Értékeink-örökségünk
magyar-lengyelszentekkiallitas.jpg, Magyar-lengyel szentek kiállítás
Magyar-lengyel szentek kiállítás
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Magyar és lengyel középkori női szentek

Kiállítás nyílt nemrég Krakkóban az érseki palota szomszédságában található ferences templom és kolostor kerengőjében A szegénység gazdagsága – Lengyelország és Magyarország középkori női szentjei címmel.
tovább »
A TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG és az EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM rendezésében HANGVERSENY
2016. szeptember 7. - Röviden
tihany5.jpg,

A TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG és az EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM rendezésében HANGVERSENY
a
TIHANYI APÁTSÁGBAN
2016. szeptember 18-án, vasárnap 17 órakor
Műsor:
E. Grieg: Holberg-szvit
J. Elberdin: Cantate Domino
Orbán Gy.: Nunc Dimittis
Orbán Gy.: „Vigyázzatok és imádkozzatok...” (Passió)
W. A. Mozart: Vesperae solennes de confessore
Vezényel:
KOVÁCS LÁSZLÓ
Liszt-díjas, érdemes művész

Közreműködik:

Molnár Ágnes szoprán
Gémes Katalin alt
Xavier Rivadeneira tenor
Cser Krisztián basszus

Eötvös Loránd Tudományegyetem
Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara

Koncertmester: Trejer István • Hangképző: Dévity Zoltán

A belépés díjtalan.

Kérjük, hogy adományával szíveskedjék támogatni a hangverseny megrendezését!
 
Előadás a KÉSZ szervezésében
2016. szeptember 6. - Röviden
kozmaimreig.jpg,

Előadás a KÉSZ szervezésében
Kozma Imre OH
a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója előadása

Gyökerek és fények
címmel

2016. szeptember 15-én, csütörtökön 17.00 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)
 
2016. szeptember 2. - Értékeink-örökségünk
fejedelemasszonyokboritokuld.jpg,

Fejedelemasszonyok az egység szolgálatában – A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadványáról
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben – e címmel látott napvilágot nemrég a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény reprezentatív kiadványa, mely mind külső megjelenésében, mind belbecsét tekintve rendkívüli értéket képvisel, tudományos, történelmi, vallástörténeti és művészeti vonatkozásban egyaránt.
tovább »
Tihanyi Bencés Apátság – Kiállításmegnyitó
2016. szeptember 2. - Röviden
festoitihany1.jpg,

Tihanyi Bencés Apátság – Kiállításmegnyitó
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Festői Tihany – Tihany festői

kiállításmegnyitó a Tihanyi Bencés Apátság Galériájában

2016. szeptember 2-án 16.30 órakor

A kiállítást megnyitja Szalay Ágnes művészettörténész
 
2016. augusztus 25. - Röviden
koncert31kuld.jpg,

„Közbenjárónk légy minékünk!” – Szent István ünnepe koncerttel, kiállításokkal
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Államalapító és egyházszervező királyunk, Szent István ünnepén egyházi és egyházi jellegű rendezvények sora hívogatta a várba Veszprém lakosságát és a turistákat, zarándokokat. A nemzeti történelmünket, keresztény örökségünket megidéző és felmutató programok sorát ünnepi szentmise nyitotta meg augusztus 20-án a Szent Mihály-bazilikában és ünnepi koncert zárta az Érseki Palotában.

tovább »
Fotókiállítás a Tihanyi Bencés Apátságban
2016. augusztus 25. - Röviden
tihanyfotokiallitas.jpg,

Fotókiállítás a Tihanyi Bencés Apátságban
A TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG

tisztelettel meghívja Önt

Korzenszky Richárd OSB
és
Kovács Tibor István

„Az Úr szolgálatában”

című fotókiállításának megnyitójára

2016. augusztus 28-án 11.30-ra

a Rege Kávézóba

A kiállítást megnyitja:
Présingné Baracskai Erika
 
2016. augusztus 5. - Röviden
futasfalva-haromszekiszuzanya.jpg, Futásfalva - Háromszéki Szűzanya
Futásfalva - Háromszéki Szűzanya
„A Futásfalvi Szűz Mária hazavárja népét!” – Erdély „régi-új” búcsújáróhelye
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Futásfalva?! Térképen túli terület! – mondhatta volna bárki…, egészen a közelmúltig. Miért? Mert a diktatúra kemény évtizedeiben a kicsi magyar falu hiányzott a romániai térképekről. Illetve csak Torját találta meg, aki a kereste, mivel e településsel kapcsolták össze közigazgatásilag.
tovább »
2016. augusztus 1. - Röviden
jozsajuditegyikalkotasaval.jpg, Józsa Judit egyik alkotásával
Józsa Judit egyik alkotásával
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Mini nemzeti panteon a szegedi dómban

Egyfajta mini nemzeti panteont varázsol a szegedi dóm altemplomába Józsa Judit kerámiaszobrász, akinek július elején nyílt gyűjteményes kiállítása Gloria in excelsis Deo címmel a szegedi dómban.
tovább »
Kamarakiállítás a Tihanyi Bencés Apátságban
2016. július 28. - Röviden
ivkaroly.jpg,

Kamarakiállítás a Tihanyi Bencés Apátságban
Szeretettel várják az érdeklődőket 2016. augusztus 6-án szombaton 16 órára a Tihanyi Apátságba,
Boldog IV. Károly király utolsó magyarországi tartózkodási helyére,
az uralkodó megkoronázásának 100. évfordulóján rendezett kiállítás megnyitójára!
 
2016. július 21. - Röviden
boriantiboratyagyaszjelentes.jpg,

A „vég” folytatás… Borián Tibor atya emlékére
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Tíz évvel ezelőtt egy tavaszi délelőttön Dinnyés József dalénekes volt a Padányi Schola vendége, rendhagyó irodalomórát tartott a diákoknak, s mondhatnám, a tanároknak is, hiszen sokan beültek a fiatalok mögé, vágytak a lírai élményre, mellyel közönségét az előadó mindig magával ragadja.
tovább »
Borbély Béla fotográfus kiállítása a Tihanyi Apátság Galériájában
2016. július 14. - Röviden
borbelybela.jpg,

Borbély Béla fotográfus kiállítása a Tihanyi Apátság Galériájában
A TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG
tisztelettel meghívja Önt

Borbély Béla
fotográfus

CRONICA HUNGARORUM
MAGYARORSZÁG FÉNY-KÉPES KRÓNIKÁJA
című kiállításának megnyitójára

2016. július 23-án 16:30-ra
az apátság Galériájába.

A kiállítást megnyitja:

Dr. Siklósi Gyula régész,
a történettudományok kandidátusa
 
Kulcsár Ágnes festőművész kiállítása a tihanyi Rege Kávézóban
2016. július 14. - Röviden
kulcsarAgnes2016-1chuckkep.jpg,

Kulcsár Ágnes festőművész kiállítása a tihanyi Rege Kávézóban
A TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG
tisztelettel meghívja Önt

KULCSÁR ÁGNES
festőművész
kiállításának megnyitójára

2016. július 24-én, vasárnap 16 órára a Rege Kávézóba

Köszöntőt mond:
dr.KORZENSZKY RICHÁRD OSB
perjel

A kiállítást megnyitja:
KILIÁN LÁSZLÓ
író

A kiállítás megtekinthető 2016. augusztus 21-ig
 
2016. június 14. - Értékeink-örökségünk
tihany-kiralyszoba.jpg, Tihany- királyszoba
Tihany- királyszoba
Boldog IV. Károly emlékezete A tihanyi kálvária történelmi stációi (1927–1960–2013)
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Május elején a veszprémi Érseki Palotában kiállítást rendezett a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Boldog IV. Károly király és hitvese, Bourbon–Pármai Zita megkoronázásának centenáriuma alkalmából. Az ünnepélyes megnyitón szót kapott, hogy utolsó magyar királyunk tisztelete máig mennyire eleven hazánkban, s hogy az uralkodói páros több szállal is kötődik egyházmegyénkhez.
tovább »
2016. június 3. - Értékeink-örökségünk
azevmuzeuma2015kiallitasa-gyongyos.jpg, Az év múzeuma 2015 kiállítása - Gyöngyös
Az év múzeuma 2015 kiállítása - Gyöngyös
Múzeumi hírmozaik – 2016 június
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Az év múzeuma – Az Alistáli Madonna „titkai” – „Jövőbelátó piaristák”

tovább »
2016. május 31. - Értékeink-örökségünk
afiatalfelszenteltpuspok.jpg, A fiatal felszentelt püspök
A fiatal felszentelt püspök
Az „Emberkatedrális”: Márton Áron – Az irgalmasság évében az áldozatvállaló püspökért
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Az irgalmasság évének lelki célkitűzéseihez, eseményeihez illeszkedik az idén két sajátosan magyar évforduló: Tours-i Szent Márton születésének 1700. jubileuma és a „másik Márton”, az erdélyi magyarság helytálló és hitvalló főpásztora, Isten Szolgája Márton Áron születésének 120., püspökké szentelésének 77. évfordulója.
tovább »
Tetőtéri Esték - Tihany Bencés Apátság
2016. május 31. - Röviden
fc8a6369.jpg,

Tetőtéri Esték - Tihany Bencés Apátság
A Tetőtéri Esték következő előadása
2016. június 3-án, pénteken 18.00-kor lesz.
Téma: "Minden érkező vendéget úgy fogadjanak, mint magát Krisztust" (Sz. Benedek Regulája)
Előadó: Korzenszky Richárd OSB
 
2016. május 27. - Röviden
petroczm04.jpg,

A zene nem ismer határokat… Hálaadó diplomakoncert Veszprémben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A zene nem ismer határokat – szoktuk mondani. Nem ismer határokat időben, térben, nyelvben és műfajokban sem.
tovább »
2016. május 10. - Értékeink-örökségünk
akegytemplomfooltaara_1.jpg, A kegytemplom főoltára
A kegytemplom főoltára
Máriakönnye – vigasztalás a csüggedőknek
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Baja–Vodica–Máriakönnye – így jelzik a közlekedési irányító táblák és az idegenforgalmi kiadványok Bácska és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye legjelesebb búcsújáróhelyét
tovább »
2016. május 10. - Értékeink-örökségünk
apazmany-kazulareszlete.jpg, A Pázmány-kazula részlete
A Pázmány-kazula részlete
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Restaurálták Pázmány Péter miseruháját

Eredeti, megszépült állapotában látható ismét az Esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban Pázmány Péter bíboros virágdíszes, címeres miseruhája (kazulája.
tovább »
2016. május 10. - Értékeink-örökségünk
foldiatya.jpg, Földi István esperes-plébános megnyitó beszéde
Földi István esperes-plébános megnyitó beszéde
A belső fényt láthatóvá tette
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Udvardi Erzsébet Kossuth- és Pro Cultura Christiana-díjas festőművészre (1929–2013), a szakrális művészet jeles képviselőjére emlékezve nyílt kamarakiállítás Badacsonyban az Egry József Emlékmúzeumban április 30-án.
tovább »
2016. május 10. - Értékeink-örökségünk
zitakAroly01.jpg, Díszőrség a magyar Szent Korona másolatával
Fotó: Kövesdi Róka Lajos
Díszőrség a magyar Szent Korona másolatával Fotó: Kövesdi Róka Lajos
Szentek nyomdokaiba léptek…
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Boldog IV. Károly király és Zita királyné koronázására emlékező kiállítással nyílt az idei Gizella Napok Veszprémben
tovább »
2016. május 5. - Röviden
hm200909010349.jpg,

Egészség, társadalom és történelem - előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2016. május 27-én pénteken 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Prof.Dr. Kásler Miklós
tanszékvezető egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója

Egészség, társadalom és történelem
című előadása lesz

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
tovább »
2016. május 5. - Röviden
tihanyiapatsag5.jpg,

Tihanyi Bencés Apátság
Kulturális és lelkiségi programok
tovább »
2016. április 22. - Árgus
-kalvaria-staciokepek.jpg, Kálvária- Stációképek
Kálvária- Stációképek
Máriakönnye – vigasztalás a csüggedőknek
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Baja – Vodica – Máriakönnye – így jelzik a közlekedési irányító táblák és az idegenforgalmi kiadványok Bácska és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye legjelesebb búcsújáróhelyét (néhány kilométerre Bajától, Hercegszántó irányában), ahol évente sok ezer zarándok fordul meg, hogy imádságos lélekkel, a Szűzanya közbenjáró szeretetében bízva tegye le lelki terheit, és kérjen enyhülést, gyógyulást testi-lelki ínségeire.
tovább »
Tetőtéri Esték - Tihany Bencés Apátság
2016. április 21. - Röviden
martonaron-1.jpg,

Tetőtéri Esték - Tihany Bencés Apátság
A Tetőtéri Esték következő előadása
2016. április 22-én, pénteken 18.00-kor lesz.
Téma: Isten szolgája Márton Áron
Előadó: Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár

 
Szemek tükréből tekint rád az Isten - előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2016. április 18. - Röviden
ronaszekigaborplebanos.jpg,

Szemek tükréből tekint rád az Isten - előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2016. április 20-án, szerdán 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Rónaszéki Gábor
plébános

Szemek tükréből tekint rád az Isten
című előadása lesz 
2016. április 8. - Értékeink-örökségünk
kormenetikeresztkalocsan.jpg, Körmeneti kereszt Kalocsán
Körmeneti kereszt Kalocsán
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Árpád-kori körmeneti keresztet mutattak be Kalocsán

A Kalocsai Érseki Kincstár becses műtárgyai közül azt az Árpád-kori körmeneti keresztet mutatta be nemrég a nagyközönségnek, amelyre 1935-ben találtak rá a székesegyház mellett.
tovább »
2016. március 25. - Értékeink-örökségünk
mkiAll06.jpg, Dr. Márfi Gyula a Veszprémi Főegyházmegye érseke megnyitója
Dr. Márfi Gyula a Veszprémi Főegyházmegye érseke megnyitója
Képes Bibliát alkotott
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Muzsinszki Nagy Endre kiállítása a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban

tovább »
Imanap Egerben a KÉSZ szervezésében
2016. március 19. - Röviden
egerlatkep1280.jpg,

Imanap Egerben a KÉSZ szervezésében
EGRI IMANAP
„Mint Dobó a bástyán” – ima a keresztényekért

a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége országos zarándoklata

időpont: 2016. március 19., szombat
helyszín: Fájdalmas Anya-templom (Eger, Servita u. 21.)

programtervezet:
11.00 szentmise a Fájdalmas Anya-templomban
12.00 kegyhely bemutatása
12.30 ebéd tarisznyából
13.00 kulturális program*
• Egri Érseki Palota Látogatóközpont megtekintése és
• séta a megújult Egri Várban (várfal-sétány)
15.00 Mária-köszöntő (templomban)
kb. 15.30/16.00 indulás haza

*kedvezményes belépődíj várható (kb. 1000 Ft), pontos összegét később közöljük

Köszönettel és üdvözlettel: Dr. Udvarhelyi Olivér elnök
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja
 
Kézi csomózású gyapjú perzsaszőnyegek vásárlását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap
2016. március 9. - Értékeink-örökségünk
szonyeg.jpg, Perzsa
Perzsa "Heriz" szőnyeg, 1900 körül
Kézi csomózású gyapjú perzsaszőnyegek vásárlását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma 020/35/14 számú döntése végrehajtásaként az Igazgatóság 800.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteménynek, kézi csomózású gyapjú perzsaszőnyegek szerzeményezésére.
A Nagyházi Galéria és Aukciósházban vásárolt két perzsa "Heriz" szőnyeg kiváló minőségű gyapjúból készült Északkelet-Iránban. Az egyik a 19. század második felében, a másik 1900 körül. Mindkettő szenné csomózású. A két szőnyeg a veszprémi Érseki Palota Magyar királynék és koronázó püspökök - Erzsébet és Zita királyné című enteriőr kiállítását díszíti.

A Nemzeti Kulturális Alap online-felülete:
www.nka.hu
 
TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG - Magyar Krisztina grafikusművész kiállítása
2016. március 3. - Röviden
magyarkrisztinagraf.jpg,

TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG - Magyar Krisztina grafikusművész kiállítása
A TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG

tisztelettel meghívja Önt

Magyar Krisztina
grafikusművész

Kereszt-szál

című kiállításának megnyitójára

2016. március 13-án 11:30-ra

a Rege Kávézóba


A kiállítást megnyitja:

S. Nagy Katalin
művészettörténész
 
Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2016. március 3. - Röviden
narayszabogabor10.jpg,

Előadás a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2016. március 17-én (csütörtök) 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Prof.Dr.Náray-Szabó Gábor
kémikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja

Az idők jelei
gondolatok a nemzet jövőjéről
című előadása lesz

Szeretettel vár minden érdeklődőt
a KÉSZ Veszprémi Csoportja 
2016. február 28. - Értékeink-örökségünk
bibliapauperum.jpg, Biblia Pauperum
Biblia Pauperum
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Felvidéki templomokról – Biblia Pauperum

Felvidéki középkori templomok freskóit bemutató album jelent meg „Biblia Pauperum” (Szegények Bibliája) címmel nemrég Kovács László történész és Görföl Jenő dokumentarista fotós többéves közös munkájának gyümölcseként.
tovább »
Meghívó a KÉSZ Veszprémi Csoportja előadására
2016. február 1. - Értékeink-örökségünk
messikmiklosret.jpg,

Meghívó a KÉSZ Veszprémi Csoportja előadására
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja
következő előadása

2016. február 17-én, szerdán 17 órakor lesz

a Padányi Biró Márton Katolikus Gimnázium,

Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában

Veszprém, Szeglethy u. 6.)


melyet

Dr. Messik Miklós

művelődéstörténész, Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület elnöke

tart

Merjünk nagyok lenni - magyar emlékek nyomában Európában

címmel

Minden érdeklődőt szertettel várnak!
 
2016. január 28. - Értékeink-örökségünk
afelujitottszegedidom-templom.jpg, A felújított szegedi Dóm
A felújított szegedi Dóm
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Emlékjelek a Szent Márton-évben

A középkori Magyarországon több száz Szent Márton püspök és hitvalló tiszteletére szentelt templom állt. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa szeretne a történelem viharaiban elpusztult templomoknak méltó emléket állítani a Szent Márton-emlékévben.
tovább »
2016. január 28. - Árgus
balazsatyaakoteteklatrehozoival.jpg, Balázs atya a kötetek létrehozóival
Balázs atya a kötetek létrehozóival
Prófétai erővel hirdeti az Igét- Barsi Balázs atyát köszöntötték
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Nagy-nagy szeretettel köszöntötték a hetvenedik esztendejébe lépett Barsi Balázs ferences atyát nemrég rendje Budapest-belvárosi központjában, majd Veszprémben is a Padányi Gimnáziumban.
tovább »
2016. január 7. - Értékeink-örökségünk
apor-balthasar.jpg, Boldog Apor Vilmos és Hans Urs von Balthasar családi kapcsolatairól végeztek kutatómunkát
Boldog Apor Vilmos és Hans Urs von Balthasar családi kapcsolatairól végeztek kutatómunkát
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Apor Vilmos egykori levele Hans Urs von Balthasarhoz

Magyaros László, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet ötödéves papnövendéke értékes egyháztörténeti kutatómunkát végzett a közelmúltban Boldog Apor Vilmos győri vértanú püspök és Hans Urs von Balthasar svájci teológus családi kapcsolatairól egy fennmaradt levél kapcsán. Kutatási eredményeiről a növendék a győri szeminárium lapjában számolt be nemrég.
tovább »
Tetőtéri Esték - Tihany
2015. december 17. - Röviden
tihany.jpg,

Tetőtéri Esték - Tihany
A Tetőtéri Esték következő előadása
2015. december 18-án, pénteken 17.00 órakor lesz.
Téma: Felelősségünk a teremtett világért
Előadó: Korzenszky Richárd OSB

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk!
 
Adventi Elmélkedés a KÉSZ szervezésében
2015. december 11. - Röviden
adventimeghivo-page-001.jpg,

Adventi Elmélkedés a KÉSZ szervezésében
MEGHÍVÓ

Szeretettel hívják és várják tagjaikat, barátaikat és kedves családjukat, keresztény testvéreiket karácsonyi előkészületükre

2015. december 17-én /csütörtök/ 17.00 órakor Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

ADVENTI ELMÉLKEDÉST
tart

Dr.Pápai Lajos megyés püspök
és

ifj.Dr.habil.Hafenscher Károly Phd
evangélikus lelkész, a Magyar Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, miniszteri biztos

Közreműködnek:
Budai Ilona népdalénekes
Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész

Az agapéhoz édes és sós süteményt, italt köszönettel fogadunk.

Köszönjük egész évi támogató közreműködésüket!


Dr. Udvarhelyi Olivér a KÉSZ Veszprémi Csoportjának elnöke
és
Latorczai János a KDNP Veszprémi Szervezetének elnöke

 
2015. december 1. - Értékeink-örökségünk
bgfgykonyvakeletikeresztenyegrol.jpg, Könyv a keleti kereszténységről
Könyv a keleti kereszténységről
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Könyv a keleti keresztény kultúráról


A keleti keresztény kultúrával foglalkozó kötetet mutattak be nemrég Budapesten az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében.
tovább »
Ft. Bíró László tábori püspök előadása a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2015. november 16. - Röviden
ftbirolaszlotaboripuspok.jpg,

Ft. Bíró László tábori püspök előadása a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
Szeretettel hívják és várják tagjaikat, barátaikat és kedves családjukat,
keresztény testvéreiket és minden érdeklődőt

2015. november 25-én szerdán 17 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolába
Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Aktualitások a családról
című előadásra

Előadó:
Bíró László
tábori püspök

A megjelenteket köszönti dr. Márfi Gyula veszprémi érsek


Dr. Udvarhelyi Olivér
KÉSZ Veszprémi Csoportjának
elnöke
 
A Biblia világa könyvsorozat bemutatója Dr. Gyürki László előadása a veszprémi Érseki Palotában
2015. november 13. - Értékeink-örökségünk
dsc4021.jpg,

A Biblia világa könyvsorozat bemutatója Dr. Gyürki László előadása a veszprémi Érseki Palotában
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Dr. Gyürki László pápai prelátus, Szentföld-kutató, bibliafordító, teológiai tanár legújabb köteteinek bemutatóján vehettek részt az érdeklődők november 12-én Veszprémben az Érseki Palotában. A könyvpremiert a Boldog Gizella Egyházmegyei Gyűjtemény szervezésében dr. Csertán György mérnök, a Regina Mundi Plébánia templomatyája, a prelátus egykori tanítványa vezette be, ismertetve az atya életútját.

Gyürki László szegény földműves nagycsalád gyermekeként született Egyházasrádócon. Kora gyermekségétől pap szeretett volna lenni, de családja taníttatásáról nem tudott gondoskodni anyagiak miatt. Szakos Gyula püspöki titkár segítségével mégis bekerülhetett a szombathelyi püspökvárba alig 12 évesen, ahonnan kijárt tanulni a premontrei gimnáziumba. Majd a kis- és nagyszeminárium, s ezek megszüntetése után 1952-től a győri papnevelde, végül a Budapesti Központi Szeminárium lettek színterei tanulmányainak. 1957-ben szentelte pappá Kovács Sándor megyéspüspök. Ekkorra már, tehetségének és nagy szorgalmának köszönhetően, túl volt a licenciátusi szigorlaton, amelyet pedig általában a pappá szentelés utáni évben szoktak letenni. Gyürki László azért sietett vele, hogy azután teljes figyelmével kedvenc területe, a biblikus tudományok felé fordulhasson. Újmisés jelmondata is erről vall: „Mindent az Evangéliumért teszek, hogy abban részem legyen” (1. Kor. 9,23.). Nyelvtudása már készen állt e kutatásokhoz: nemcsak a latin, a görög, a héber és az arámi nyelvet tanulmányozta alaposan, hanem a szír és az arab nyelvvel is megismerkedett. Azonban püspöke őt hamarosan kápláni szolgálatra rendelte. Gyürki atya nem adta fel, mondván: mindenütt lehetséges a biblikus tanulmányok folytatása, vagy éppen a helytörténeti kutatómunka is. A hetvenes évek elején kissé lazult a diktatúra szorítása, s ekkor a Szentírás készülő új magyar fordításában hét ószövetségi könyv átültetésével bízták meg. Hamarosan elkészítette magántanári disszertációját, amelynek eredményeképpen később a budapesti Hittudományi Akadémia tanára lett, s tanított a szombathelyi teológián és a hittanárképző főiskolán is. Ugyanakkor eljutott később Rómába is, s onnan a Szentföldre több alkalommal. Minthogy Szent Pál működésével is behatóan foglalkozott, sorra fölkereste azokat a helyeket is, ahol az apostol járt. A bibliakutatás mellett kedvenc témája lett a Szentföld-kutatás, ahol szintén maradandót alkotott. Útjai nyomán számos sikeres könyvet írt már a hetvenes évektől a legutóbbi esztendőkig. Gyürki atya gimnazista kora óta szenvedélyesen gyűjti a bélyegeket is. Mostani kiadványai A Biblia világa sorozatban (Az Ó- és Újszövetség könyvei bélyegeken, valamint Carte maximum gyűjtemény) e több évtizedes gyűjtőmunkának az eredményei. A könyvekben a szerző újrarendezte, feliratokkal látta el és gyűjteményes formába szerkesztette vallási témájú bélyegeit.

A könyvbemutatón dr. Márfi Gyula érsek is szeretettel idézte fel középiskolai éveit, amikor Gyürki atya az ő szülőföldjén, Pákán volt káplán, s számos prédikációjára még ma is emlékszik. A kommunista időkben megerősítő hatással volt krisztushitére, mondta.

A könyveket az atya a kiadványból válogatott fotók segítségével, vetített képekkel illusztrálva mutatta be. Mindkét kötet, emelte ki, a Biblia időrendi sorrendjét követi; az Ó-, majd az Újszövetség eseményeit ábrázoló bélyegeken sorra megjelennek az egyes könyvekben szereplő személyek, történetek. A bélyeggyűjtés számára nemcsak szenvedélyes szórakozás, hanem tudományos munka is, mutatott rá, hiszen a bélyegek témáját, idegen nyelvű, görög, héber, latin szövegeit, s a szöveg és képek összefüggéseit is meg kell fejtenie mindig. Majd sorra vetítette ki az egyes könyvek eseményeinek bélyegábrázolásait fotókon és művészi alkotásokon. Többek között József történetéből vett bélyegképeket, az egyiptomi kivonulást, a vízözön eseményeit, a zsoltárok egyes gondolatait, a betlehemi témákat, az Úr Jézus tanító útjának egyes állomásait, Pál apostol útjait megjelenítő ábrázolásokat a bélyegeken, majd carte maximumokon.

A könyvbemutatón elhangzott Gárdonyi Géza Írás a Bibliába című verse, Somfai Katalin előadásában, valamint szakrális jellegű dallamokat játszott Szimicsek Lilla fuvolán és Zsilinszky Cecília zongorán.

Toldi Éva
 
2015. november 1. - Értékeink-örökségünk
akodexkeszitesema.jpg, A kódex készítése ma
A kódex készítése ma
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A kódex születése

A Gyöngyösi Ferences Rendház és Könyvtár sok évszázados könyvkultúrájának legkorábbi időszakát eleveníti föl „A kódex születése” című, háromrészes előadás-sorozat és bemutató, melyen középkori technikákkal készítik el Szent Ferenc Megerősített Regulájának másolatát.
tovább »
2015. november 1. - Értékeink-örökségünk
kAlinger02.jpg, Kálinger Roland őrnagy
Kálinger Roland őrnagy
Hogy világosság és só legyen! Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész a koszovói kontingensről
Kálinger Roland őrnagy, aki 2009 óta lát el tábori lelkészi feladatokat a Katonai Ordinariátus szolgálatában, s aki 2010‒2011-ben az EUFOR-misszióban Bosznia-Hercegovinában, majd a KFOR-misszióban Koszovóban, 2011‒2012-ben a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjában, Afganisztánban teljesített szolgálatot, a tábori lelkészet feladatairól, rendeltetéséről és gyakorlati tapasztalatairól tartott előadást a koszovói kontingensben végzett szolgálata alapján.
tovább »
Európa és az iszlám- Dr.Maróth Miklós előadása Veszprémben
2015. október 25. - Röviden
meghivo1107-page-001.jpg, Európa és az iszlám- előadás a KÉSZ szervezésében
Európa és az iszlám- előadás a KÉSZ szervezésében
Európa és az iszlám- Dr.Maróth Miklós előadása Veszprémben
Szeretettel hívják és várják tagjaikat, barátaikat és kedves családjukat,
keresztény testvéreiket és minden érdeklődőt


2015. november 7-én (szombat) 1600 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában tartandó
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Európa és az iszlám
című előadásra

Előadó:
Prof.Dr. Maróth Miklós
orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

A megjelenteket köszönti dr. Márfi Gyula veszprémi érsek
Dr. Udvarhelyi Olivér Latorczai János
KÉSZ Veszprémi Csoportjának KDNP Veszprémi Szervezetének
elnöke elnöke 
Filmbemutató - Szamár-sziget rabjai - A Nagy Háború fogolykálváriája
2015. október 19. - Röviden
meghivokk.jpg,

Filmbemutató - Szamár-sziget rabjai - A Nagy Háború fogolykálváriája
2015. október 26-án az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében.
A filmvetítést követően rövid pódiumbeszélgetés lesz a film alkotóival Major Anita rendezővel és Margittai Gábor íróval.
 
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja könyvbemutatója Dsida Jenőről
2015. október 5. - Értékeink-örökségünk
dsidajenomagyarzsoltarnagyret.jpg,

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja könyvbemutatója Dsida Jenőről
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja szervezésében

2015. október 14-én, szerdán 17.00 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
Veszprém, Szeglethy u. 6.)

„...Ülj ide, gyűlj ide népem...”
Erdély – Magyar zsoltár – Dsida Jenő
című kötet bemutatója lesz

A megjelenteket köszönti dr. Márfi Gyula veszprémi érsek

Közreműködik:
Lőwey Lilla irodalomkutató, a könyv szövegírója
Soós Andrea előadóművész
Váradi Péter Pál fotográfus


A kötet és a Dsida Jenő-emléklapok (2016-os falinaptár) a helyszínen kedvezményes áron megvásárolhatóak

 
2015. október 1. - Értékeink-örökségünk
erzsike04.jpg, Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója
Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója
Alkotásai mély hitéről vallanak A 100 éve született Pleidell János emlékkiállítása Veszprémben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Seregeknek hatalmas nagy királya, könyörgésem székedet megtalálja… – csendült az énekes fohász Veresné Petrőcz Mária énekművész közvetítésével Pleidell János festőművész emlékkiállításának nyitányaként a veszprémi Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban, az Ars Sacra Fesztivál záróeseményén szeptember 26-án.
tovább »
2015. szeptember 25. - Értékeink-örökségünk
marfy02.jpg, dr. Márfi Gyula érsek köszöntője
dr. Márfi Gyula érsek köszöntője
Hogy újraéledjen az elfeledett zenei kincs… Szent István-könyvbemutató Veszprémben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Bensőséges együttlétben került sor az Ars Sacra-programok keretében szeptember 21-én az Énekek Szent István király tiszteletére – Cantiones de Sancto Stephano rege című reprezentatív kiadvány bemutatására az Érseki Palotában, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szervezésében, dr. Medgyesy S. Norbert történész, népének-kutató, a kötet egyik szerkesztője által, aki nemcsak ismertette a könyvet, hanem meg is énekeltette a benne szereplő gregorián dallamokkal és népénekekkel az egybegyűlteket.
tovább »
2015. szeptember 23. - Értékeink-örökségünk
orlandO02.jpg, Vikman Pál
Vikman Pál
A Mária-zeneirodalom gyöngyszemei Az Orlandone Énekegyüttes koncertje
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Az Ars Sacra Fesztivál keretében a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szervezésében rendkívül gazdag, lélekemelő koncertet adott szeptember 20-án a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban az Orlandone Énekegyüttes.
tovább »
2015. szeptember 23. - Értékeink-örökségünk
nagycs_1.jpg,

Az „isteni” Francesco műveiből Nagy Csaba lantművész koncertje
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Kulturális Örökség Napjai és az Ars Sacra Fesztivál veszprémi nyitórendezvényeként, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény rendezésében a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban Nagy Csaba lantművész adott hangversenyt az itáliai Francesco da Milano (1497−1543), a 16. századi lantirodalom meghatározó alakja Il Divino (Az isteni) című művéből válogatott részletekkel (fantáziákkal és ricercarokkal).
tovább »
2015. szeptember 23. - Értékeink-örökségünk
busics8.jpg, Dr. Busics György egyetemi docens
Dr. Busics György egyetemi docens
Földbe zárt kincseink – romtemplomaink Dr. Busics György előadása Veszprémben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szervezésében került sor szeptember 20-án az Érseki Palotában dr. Busics György egyetemi docens, kutatási dékánhelyettes, intézetigazgató (Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, Geoinformatikai Intézet) érdekes előadására, amelyben egy elfeledett hosszmértékről, a királyi ölről és a középkori építmények méreteinek kapcsolatáról hallhatott a közönség.
tovább »
2015. szeptember 23. - Árgus
A Medium Pro Educatione Közhasznú Alapítvány
a Tihanyi Bencés Apátsághoz tartozó Rege cukrászdában
az idén sikeresen megrendezésre került jubileumi
10. PALATIN GERGELY FOTÓPÁLYÁZAT
alkalmából bencés diákok 2006-2015 között nevezett alkotásaiból fotókiállítást rendez.
Szeretettel várjuk Önt a tihanyi fotókiállítás megnyitójára
2015. szeptember 27-én vasárnap 16 órára a Rege cukrászdába!
tovább »
2015. szeptember 21. - Értékeink-örökségünk
erseki-palotakeleti-homlokzat.jpg, A veszprémi Érseki Palota
A veszprémi Érseki Palota
„Szentek legyetek!” Az Ars Sacra Fesztivál és a Kulturális Örökség Napjai programjai a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Kilencedik alkalommal szervezik meg idén az Ars Sacra Fesztivált, a szent művészetek (zene, tánc, képzőművészet, irodalom) nemes hagyományainak és mai alkotó- és előadóművészeinek bemutatkozó programsorozatát, melynek ez évi mottója egy Péter apostol első leveléből vett idézet: „Szentek legyetek" (1Pt. 1,16.).
tovább »
Prof. Dr. Csath Magdolna előadása a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
2015. szeptember 16. - Röviden
csathmagdolna.jpg,

Prof. Dr. Csath Magdolna előadása a KÉSZ Veszprémi Csoportja szervezésében
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja szervezésében

2015. szeptember 16-én, szerdán 17.00 órakor a
Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában
Veszprém, Szeglethy u. 6.)

A gazdaság van az emberért és nem fordítva
címmel

Prof.Dr. Csath Magdolna
közgazdász, egyetemi tanár
előadása lesz.
 
2015. szeptember 10. - Árgus
inczedenes.jpg, Incze Dénes
Incze Dénes
Már az Örök Hazában „építkezik” Emléksorok Incze Dénes atyáról
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Szomorú híreket kaptam nemrég Erdélyből: meghalt Incze Dénes atya Tusnádfürdőn. A 2000-es években sokszor betértem erdélyi útjaim során hozzá, egy-egy beszélgetésre. Mindig nagy örömmel fogadott, rengeteg sok jó hírt osztott meg velem közösségükről és sosem hagyott üres kézzel tovább menni, könyveiből, kalendáriumaiból, missziós lapjukból mindig feltarisznyázott hosszú időre lelki olvasmánnyal.
tovább »
2015. szeptember 10. - Értékeink-örökségünk
aharfazodavidkiralykiallitaskalocsan.jpg, A hárfázó Dávid király (Kiállítás Kalocsán)
A hárfázó Dávid király (Kiállítás Kalocsán)
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Megtalálták I. Géza király sírhelyét?

Nagy valószínűséggel I. Géza király sírhelyét találták meg az egykori váci középkori székesegyház feltárása során, számolt be a régészeti kuriózumról a közelmúltban a váci Tragor Ignác Múzeum munkatársa, az ásatás vezetője, Batizi Zoltán.
tovább »
Hangverseny a Tihanyi apátságban
2015. szeptember 10. - Árgus
A Tihanyi Bencés Apátság
és
az Eötvös Lóránd Tudományegyetem
rendezésében

20.
Hangverseny a Tihanyi Apátságban
2015.szeptember 20-án, vasárnap 17 órakor
Műsor:
Kocsár M.: Szent Márton püspök dícsérete
J.Rutter: Magnigicat

Vezényel: Kovács László Liszt-díjas, érdemes művész
Közreműködik:
Mécs Károly
narrátor (Kossuth-díjas)
Xavier Rivadeneira
tenor Szüle Tamás
basszus
Molnár Ágnes
szoprán

Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara
Hangképző: Dévity Zoltán Koncertmester: Dúlfalvy Éva
A belépés díjtalan.
Kérjük, hogy adományával szíveskedják támogatni a hangverseny megrendezését!
 
2015. augusztus 22. - Értékeink-örökségünk
akeresztenymuzeumkiallitasasanktpoltenben.jpg, A Keresztény Múzeum kiállítása Sankt Pöltenben
A Keresztény Múzeum kiállítása Sankt Pöltenben
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Kiállítás Sankt Pöltenben

A közelmúltban nyílt meg Sankt Pöltenben a „Mesterművek az Esztergomi Keresztény Múzeumból” című tárlat, melyen az osztrák egyházmegyei múzeum meghívására néhány kiemelkedő kincstári és könyvtári tárggyal kiegészítve összesen 101 műalkotással mutatkozik be Alsó-Ausztria tartományi székvárosában az Esztergomi Keresztény Múzeum. A sokszínű tárlat ízelítőt ad az intézmény állandó kiállításának gazdagságából, s egyúttal reprezentálja közös (osztrák-magyar) történelmünk és egyházművészetünk értékeit.
A kiállítás október 31-ig látogatható Sankt Pöltenben.
tovább »
2015. augusztus 22. - Értékeink-örökségünk
mecsdedikalkolozsvarott_1.jpg, Mécs dedikál Kolozsvárott
Mécs dedikál Kolozsvárott
Még egyszer Mécs Lászlóról- II. rész
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A franciák és a lelkiismeret
II. részRégóta feszítő kérdés a Mécs-irodalomban, hogy mi volt az oka a költő Kárpát-medencei és nyugat-európai, diadalmenetként emlegetett előadókörútjai hazai gyanakvó, már-már ellenséges fogadtatásának. Milyen művészeti, politikai, emberi megfontolások indíthatták Babits Mihályt és másokat (Kárpáti Aurélt, József Attilát, Illyés Gyulát, Rédey Tivadart, Vas Istvánt…) összevont szemöldökű kritikáik megírására?
tovább »
2015. augusztus 22. - Értékeink-örökségünk
aomecslaszlo.jpg, Mécs László
Mécs László
Még egyszer Mécs Lászlóról
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Nyugat és a franciák…

Mécs László születésének 120. évfordulóján számos emlékező cikk, előadás, rádiós, televíziós riport, verses irodalmi műsor született a média világában, s az interneten is egy sereg friss információhoz juthat az olvasó az évforduló kapcsán, s meghallgathatja a költő legendás hírű verseit különböző előadóktól. Túl a jubileumi év háromnegyedén azonban felvethető a kérdés: vajon lezárható-e az a vita, amely személye, költői minősítése, a történelem útvesztőiben vállalt szerepköre, illetve előadókörútjai kapcsán megfogalmazódott az irodalmi közéletben?!
tovább »
Test és Lélek a Nagy Háborúban- Megjelenés a Napi Gazdaság Online-on
2015. július 28. - Röviden
fc8a5587kuld.jpg, Test és Lélek az első világháborúban című kiállításunk
Test és Lélek az első világháborúban című kiállításunk
Test és Lélek a Nagy Háborúban- Megjelenés a Napi Gazdaság Online-on
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A teljes cikk itt elérhető:
http://napigazdasag.hu/cikk/51276/
 
Plósz Béla fotókiállítás nyílik
2015. július 19. - Röviden
honlap2.jpg, Fotókiállítás nyílik Plósz Béla munkáiból
Fotókiállítás nyílik Plósz Béla munkáiból
Plósz Béla fotókiállítás nyílik
A TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG

tisztelettel meghívja Önt

Plósz Béla


fotókiállításának megnyitójára

2015. július 24-én 17:00-ra


a Rege KávézóbaA kiállítást megnyitja:

dr. Korzenszky Richárd OSB

perjel
 
Kiállítás Szilvássy Pál festőművész munkáiból
2015. július 19. - Röviden
honlap1.jpg, Kiállítás Szilvássy Pál festőművész munkáiból
Kiállítás Szilvássy Pál festőművész munkáiból
Kiállítás Szilvássy Pál festőművész munkáiból
A TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG
tisztelettel meghívja Önt

Szilvássy Pál
festőművész
kiállításának megnyitójára

2015. július 24-én 16:00-ra
az apátság Galériájába.

A kiállítást megnyitja:

Wéhner Tibor
művészettörténész
 
2015. június 23. - Értékeink-örökségünk
pannonhalmikiallitasbenedek-kereszt.jpg,

Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Szent Benedek és a bencés spiritualitás

A bencés lelkiség mintegy ezerötszáz éves történelmét tekinti végig a Ferenc pápa által meghirdetett megszentelt élet évéhez kapcsolódó „Szent Benedek és a bencés spiritualitás” című nemrég megnyílt kiállítás Pannonhalmán, az Apátsági Múzeumban.

tovább »
2015. június 22. - Árgus
zahihavvasz1.jpg, Zahi Havvász
Zahi Havvász
Élőlánccal védték a múzeumot - Záhi Havvász előadása a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Záhi Havvász világhírű egyiptomi régész, egyiptológus, volt műemlékvédelmi miniszter tartott előadást május 18-án A piramisok, múmiák és Kleopátra: új felfedezések címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) piliscsabai campusán.
tovább »
2015. június 4. - Értékeink-örökségünk
logoenret.jpg,

Madarassy István kiállítása
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény idei első kiállításainak egyikén Madarassy István ötvös-szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a veszprémi Piarista és Helyőrségi templomban a Gizella Napok keretében május 8-án.
tovább »
A 86. Ünnepi Könyvhéten Mindszenty József bíboros Emlékiratainak első teljes kiadása
2015. június 4. - Értékeink-örökségünk
mindszentyemlekirataimcimlap.jpg,

A 86. Ünnepi Könyvhéten Mindszenty József bíboros Emlékiratainak első teljes kiadása
A Magyarországi Mindszenty Alapítvány hiánypótló kötete hetek óta a legkeresettebb könyvek között szerepel a Helikon Kiadó világhálós rendelési listáján. Az Alapítvány ezzel az együttműködéssel Isten Szolgája máig kiadatlan gazdag szellemi örökségét szeretné minél szélesebb körben elérhetővé tenni, a történelmi hős alakja mögött az embert, minden személyességével, egyszerűségével, humorával, minden túlzásával, esendőségével bemutatni. Az Erdő Péter bíboros ajánlásával, Kovács Attila Zoltán és Soós Viktor Attila szerkesztésében, Mészáros István szakmai közreműködésével, Kovács Gergely képszerkesztésével megjelent közel nyolcszáz oldalas reprezentatív kötet, csaknem százoldalas fényképanyaggal megvásárolható a 86. Ünnepi Könyvhéten (2015. június 4-8.)

 
2015. május 23. - Értékeink-örökségünk
mozaik-azesztergomivarmuzeumreneszanszfreskoja.jpg, Az esztergomi Vármúzeum reneszánsz freskója
Az esztergomi Vármúzeum reneszánsz freskója
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Nemzetközi alkotótábor tárlatokkal


Osztrák, német, francia, magyar és ukrán képzőművészek részvételével nemzetközi alkotótábornak ad helyet idén a közelmúltban felújított Tolna megyei bölcskei Szent András-kastély
tovább »
Könyvbemutató
2015. május 23. - Röviden
page1.jpg, A hit Kapuja könyvbemutatójának meghívója
A hit Kapuja könyvbemutatójának meghívója
Könyvbemutató
2015.június 4.-én csütörtökön 18:30-kor a Budai Ciszterci Szent Imre templomban Jókai Anna és Korzenszky Richárd A hit kapuja című kötetének bemutatójára kerül sor.
A kötete bemutatja Rétvári Bence államtitkár.
Közreműködik Maczkó Mária népdalénekes.
Szeretettel várják az érdeklődőket!

A könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.
Elérhetőségek:
Éghajlat Könyves Kávézó,1117 Budapest, Karinthy f. út 9.
Telefon: 06-1-361-1151
E-mail: konyves.kavezo@eghajlat.hu
 
Tihanyi Bencés Apátság - Tetőtéri Esték
2015. május 18. - Értékeink-örökségünk
andrasfalvybertalan.jpg,

Tihanyi Bencés Apátság - Tetőtéri Esték
A Tetőtéri Esték következő előadása 2015. május 15-én, pénteken 18.00-kor lesz.
Téma: Magyarország földjének és népének múltja, jelene és jövője
Előadó: Andrásfalvy Bertalan egyetemi tanár, volt oktatási miniszter
 
Puskás László görögkatolikus lelkész, festőművész előadása a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja szervezésében
2015. május 8. - Röviden
krakkofotothalertamas.jpg, Forrás:wikipedia
Fotó:Thaler Tamás
Forrás:wikipedia Fotó:Thaler Tamás
Puskás László görögkatolikus lelkész, festőművész előadása a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja szervezésében
^ További képekért
kattintson a fotóra!
2015. május 19-én /kedden/ 18.00 órakor a Padányi Katolikus Iskolában
(Veszprém, Szeglethy u. 6.)

Házad ékessége
címmel

Puskás László
görögkatolikus lelkész, festőművész

tart előadást
 
2015. május 3. - Értékeink-örökségünk
remenyik-tornyosnyarilak.jpg, Reményik-Tornyos nyári lak
Reményik-Tornyos nyári lak
A leghűségesebb „erdélyi költő” Százhuszonöt éve született Reményik Sándor